‘Limburgse Koordagen zijn vocale staalkaart van amateurzang’

Print
‘Limburgse Koordagen zijn vocale staalkaart van amateurzang’

VNK-voorzitter Jeu Smeets en Mara Daniëls van het Huis voor de Kunsten: stuwende krachten achter de Limburgse Koordagen. Afbeelding: Wim Schulpen

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Niet minder dan dertig koren uit Nederland, België en Duitsland nemen komende vrijdag, zaterdag en zondag in Roermond deel aan de vijfde editie van de jaarlijkse Limburgse Koordagen. Plaats van handeling is TheaterHotel De Oranjerie waar gratis toegankelijke concerten, workshops en een tweedaags korenfestival plaatsvinden.

Het driedaagse evenement is een initiatief van de stichting Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-Limburg) in organisatorische samenwerking met het Huis voor de Kunsten in Roermond. „De opzet van de koordagen is dit jaar op een nieuwe leest geschoeid. Voorheen werd er door de jury alleen een prijs toegekend aan het koor dat de beste prestatie leverde. Ditmaal kan in elke categorie - kleine koren, grote koren, klasse A, B en C - een eerste, tweede en derde prijs worden gewonnen, wat de deelname aantrekkelijker maakt. Het koor dat de hoogste jurywaardering oogst wordt uitgeroepen tot Limburgs koor van het jaar,” zegt VNK-voorzitter Jeu Smeets.

Herkomst

Met dertig koren is de deelname aan de Limburgse Koordagen groter dan voorheen. Mara Daniëls van het Huis voor de Kunsten is vooral verrast door de herkomst van de deelnemende zanggezelschappen. „Voorheen kwamen die uit Nederlands en Belgisch Limburg. Maar ditmaal is er voor het eerst een Duits koor bij dat helemaal uit de buurt van Dresden komt. Ook hebben zich twee koren uit Brabant en Gelderland aangemeld. De deelname bestaat uit mannenkoren, dameskoren, gemengde koren, klassieke koren en popkoren. Trouwens, in november vindt in de Roermondse ECI Cultuurfabriek een apart VNK-kinderkorenfestival plaats.”

Rijk koorleven

Volgens de VNK-voorzitter heeft Limburg een rijk koorleven. „Tegenover de ongeveer 400 harmonie- en fanfarekorpsen die onze provincie telt zijn hier zo’n 1100 koren actief, waarbij wekelijks tussen de 30.000 en 40.000 zangers en zangeressen actief zijn. De Limburgse koorzang staat op een hoog niveau. Ik maak me echter wel zorgen over de toekomst van de mannenkoren, want als er niets aan de vergrijzing van die gezelschappen gebeurt, zijn ze over tien jaar allemaal verdwenen. In overleg met koordirigenten en het Huis voor de Kunsten willen wij als VNK daar iets aan gaan doen. Tegenover de problematiek van de mannenkoren zie je gelukkig dat er steeds meer jongerenkoren komen. En die kunnen straks weer stemmen voor de mannenkoren leveren.”

Om een zo groot mogelijk publiek bij de Limburgse Koordagen te betrekken zijn alle activiteiten, ook de workshops die overdag plaatsvinden, voor iedereen gratis toegankelijk. De avondconcerten worden de grote trekpleisters. Mara Daniëls: „Voor vrijdag staat van 19.30 tot 22.00 uur de uitvoering ‘Zing en Beleef’ op het programma, een gebeuren waarvoor zich al zo’n 160 koorzangers hebben aangemeld. Zaterdag van 20.00 tot 22.30 uur kunnen de toehoorders bij Meet the Choirs naar drie geweldige koren luisteren: het Venrays Mannenkoor, Vocaal Ensemble Quint uit Venlo en Dekoor Close Harmony uit Utrecht. Tot besluit is er zondag van 19.00 tot 20.00 uur de meezingavond ‘Sing along with Suus’ onder leiding van zangeres Suzan Seegers.”

Jeu Smeets: „Wij hebben drie Nederlandse topkoren uitgenodigd om de deelnemers aan de Limburgse Koordagen te laten zien wat je met veel oefenen kunnen bereiken.” Wat dat laatste betreft: het ruim 100 zangers tellend Venrays Mannenkoor werd in 2014 Nederlands kampioen, Vocaal Ensemble Quint mag zich ‘Limburg beste koor van 2018’ noemen, en het uit 30 getalenteerde studenten van de Universiteit Utrecht bestaande Dekoor Close Harmony stond in 2014 op het podium van Pinkpop en zong daar toen samen met The Rolling Stones het nummer ‘You can’t always get what you want’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen