Vertoning documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’

Print
Vertoning documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’

Boer Jan Dirk en Irene met hun gehoornde dames. Afbeelding: Eigen foto

Maastricht / Itteren -

Bij de Gedeelde Weelde winkel aan het Petrus Regoutplein 2 wordt op donderdag 3 oktober vanaf 20.15 uur de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ vertoond. Aansluitend is er een gesprek met boer Jan Dirk van de Voort. De entree bedraagt 6 euro.

Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de kaas die deze boeren maken?

De documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ van Onno Gerritse vertelt het verhaal van Jan Dirk en Irene van de Voort, producenten van de Remeker kaas in Lunteren bij Arnhem. Hun werkwijze laat zien hoe nauw de bodem, de dieren en voedsel met elkaar samenhangen en welke ingrijpende effecten veranderingen in dit systeem hebben.

Toewijding

De film is ook een document van de toewijding waarmee de van de Voorts met hun vak bezig zijn. Jan Dirk: „De bodem is de basis, het eerste levende organisme op het bedrijf. En dát koesteren wij met hart en ziel. De bodem is oud en dwingt respect af. Tegelijk zijn wij er verantwoordelijk voor. Als wij investeren in de bodem, dan bloeit het bodemleven op en kunnen we in overvloed oogsten.”

Samenwerking

Voor deze avond slaan drie Maastrichtse organisaties de handen in elkaar: Buurderij Maastricht, Gedeelde Weelde en LOCOtuinen Maastricht. Na de film gaat Bram de Volder in gesprek met Jan Dirk en is er ruimte voor vragen uit het publiek. De film wordt met Engelse ondertiteling vertoond en duurt ongeveer een uur. Inschrijven voor de avond kan via e-mail info@gedeeldeweelde.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen