Aan tafel

Er is weinig nodig voor een goeie uiensoep

Print
Er is weinig nodig voor een goeie uiensoep

Afbeelding: Studio Philippi

Uien en kaas... het is ongelooflijk hoe weinig nodig is voor een goede uiensoep, waarvan de zoete zachte uien haast op je tong smelten.

Iedereen heeft zijn eigen uiensoeprecept. Voor de mijne ligt de basis in de keuken van het Maastrichtse Bonnefantenmuseum, waar ik in mijn studententijd een poos in het café werkte. Daar leerde ik dat het geheim van een prachtige goudgele uiensoep een snuf kerriepoeder is. Oui oui, je sais... dat is verre van Frans, maar behalve voor de kleur geeft de kerrie ook een zachte kruidigheid.

Een nacht in de koelkast verdiept de uiensmaak, net als met een scheut witte wijn. Als we uiensoep eten, snijd ik bovendien de avond of ochtend van tevoren alvast 8 sneetjes stokbrood en leg ze te drogen op een taartrooster. Gewoon op het aanrecht. Het ‘oude’ brood neemt minder snel de soep op en zorgt voor een stevige gratinlaag. Ook de kaas leg ik op tijd, zo’n 30-45 minuten voor het gratineren, in de diepvries. De kaas is dan steviger en laat zich makkelijker raspen.

Gegratineerde uiensoep

Bereidingsduur: 45 minuten

Voor: 4 personen

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

INGREDIËNTEN:

3 eetlepels olijfolie

600 gram uien, in ringen

1 theelepel kerriepoeder

150 ml droge witte wijn

1,5 liter groentebouillon

5 takjes tijm

8 sneetjes stokbrood van 1 dag oud

200 gram geraspte gruyère

- 4 ovenvaste soepkommen

Bereiding

Verhit voor de uiensoep in een soeppan de olijfolie. Bak de uiringen 10 minuten op matig vuur, tot ze licht kleuren, zacht en glazig zijn. Strooi er de kerriepoeder over en bak nog 1 minuut. Schenk de wijn in de pan. Voeg ook de bouillon en de takjes tijm toe en laat de soep 20 minuten zachtjes trekken. Laat de soep bij voorkeur nu afkoelen en zet ’m een nacht in de koelkast voor een extra intense uiensmaak.

Verwarm de ovengrill voor. Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in 4 ovenvaste soepkommen. Leg de sneetjes stokbrood in de kommen en bestrooi ze royaal met de geraspte kaas. Gratineer de soep een paar minuten onder de hete ovengrill tot de kaas bubbelt en begint te kleuren (let op: dit kan snel gaan!).

Er is weinig nodig voor een goeie uiensoep
Janneke Philippi. Foto: Studio Philippi

INFO

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu