Zeg het maar… Jan Diederen

Print
Zeg het maar… Jan Diederen

De familie Diederen met in het midden Jan. Afbeelding: Rob Oostwegel

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Fanfare Sint Caecilia Schinnen viert dit weekend haar 145-jarig jubileum. Jan Diederen (80) speelt al 70 jaar mee en heeft de liefde voor muziek doorgegeven.

Hoe bent u 70 jaar geleden bij de fanfare beland?

„Mijn broer speelde bij Sint Caecilia. Ik was jaloers en wilde er ook bij. In 1948 ben ik vervolgens gestart met les en in 1949 ben ik lid geworden.”

Welk instrument speelt u?

„Ik heb meerdere blaasinstrumenten bespeeld. Maar sinds 1956 speel ik euphonium. Ze zeggen dat ik een begrip was. Ik speelde onder andere bij Fanfarekorps Limburgse Jagers en Harmonieorkest Staatsmijn Emma. Uiteindelijk ben ik Schinnen altijd trouw gebleven. Zowel individueel als met Sint Caecilia heb ik prachtige resultaten behaald. Zo werden we in 1958 wereldkampioen op het WMC in Kerkrade.”

Uiteindelijk heeft u de liefde voor muziek ook doorgegeven?

„Mijn twee zonen en twee kleinzonen spelen allemaal trompet. Zoon Roger speelt ook bugel en is muzikant in het orkest van André Rieu. Kleinzoon Romano is een talent. Hij studeert aan het conservatorium in Maastricht.”

En allemaal lid van Sint Caecilia?

„Uiteraard. In totaal zijn we zelfs met negen. De kinderen en kleinkinderen van mijn broer spelen er ook.”

Dat jullie nog lang samen mogen spelen!

„Muziek maken houdt je geestelijk en mentaal fit. Dat zal ik blijven doen zolang ik kan. Vrijdag staat er een galaconcert op het programma, morgen is er feestavond en zondag is om 10.00 uur de mis.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen