Romeins Bocholtz staat centraal tijdens archeologiedagen

Op zondag 13 oktober vinden ezelwandelingen plaats. © Gemeente Simpelveld

De archeologiedagen op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. In Bocholtz kunnen jong en oud kennismaken met het Romeins erfgoed.

Wil Wagenvoort

Twee groepen 4/5 van Basisschool Bocholtz hebben zich aangemeld om vrijdag 11 oktober onder leiding van een archeologe te wandelen door de Romeinse Vallei van Bocholtz. Ze bezoeken onder andere de plek waar Romeinse villa’s hebben gestaan en waar vondsten zijn gedaan, zoals een muntschat. Aan het einde van de interactieve rondleiding krijgen ze een korte demonstratie met een metaaldetector.

Vlengendaal

In Café D’r Aowe Kino (Dr. Nolensstraat 9), kunnen bezoekers alle drie de dagen vanaf 11.00 uur via een virtual reality-presentatie het leven in de voormalige luxe Romeinse Villa Vlengendaal tot in detail bekijken. Het verhaal gaat dat er kort geleden bij D’r Aowe Kino een Romeinse schat is gevonden. Om deze te vinden zal men in de voetsporen van de Romeinen moeten treden. Via de geocaching-app is de deelname gratis.

Fietstocht

Rond 50 voor Christus legden de Romeinen een weg aan door Zuid-Limburg, de Via Belgica. De invloeden die de Romeinen op deze regio hadden door hun weg, zijn tot de dag van vandaag te merken. Wijn, kersen, varkens en kippen waren hier vóór de komst van de Romeinen onbekend. Veel van het Romeinse erfgoed is nog steeds actueel. Hoe boeiend en inspirerend dat is, ondervinden deelnemers tijdens de fietstocht onder leiding van gids en verteller Marc Hermans. Op zaterdag 12 oktober is de start om 13.30 uur bij Romeinse Villa Voerendaal in Voerendaal (Steinweg 7) en op zondag 13 oktober om 11 uur bij de Romeinse Expositie in Bocholtz (Wilhelminastraat 17). Deelname is gratis.

Ezels

Ezels zijn door de Romeinen naar Zuid-Limburg gebracht. Op zondag kan worden gewandeld door de Romeinse vallei van Bocholtz. Deelnemers worden begeleid door drie ezels. Ezelhoedster Marielle Colen wandelt zelf mee. Bij regen is er een alternatief programma. De deelnamekosten bedragen 13,75 euro per persoon. Reserveren via www.tickli.nl. Start om 13.30 uur bij Hof Kricheleberg in Bocholtz (Stevensweg 10). Het programma duurt twee uur.

Op zondag is op het adres Wilhelminastraat 17 een expositie ingericht over het Romeins Verleden van Bocholtz en Simpelveld. Aan de hand van informatiepanelen wordt uitgelegd hoe het Romeinse leven er hier vroeger uitgezien heeft. De openingstijden zijn van 14.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie over de activiteiten, die georganiseerd worden tijdens de Nationale Archeologiedagen in Bocholtz, is te vinden op www.toeristischsimpelveld.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal