In Egypte opgepakte Amsterdammer terecht en vrijgelaten

Print
In Egypte opgepakte Amsterdammer terecht en vrijgelaten

Afbeelding: EPA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de 43-Amsterdammer Pieter Bas H. op vrije voeten is. Eerder liet het ministerie al weten op de hoogte te zijn van de verblijfplaats van H., die vorige maand in Caïro werd opgepakt.

Waar de Amsterdammer verbleef, was lange tijd onduidelijk. Hij werd eind vorige maand gearresteerd omdat hij met een drone opnames zou hebben gemaakt in de Egyptische hoofdstad. ,,We hebben van de autoriteiten de bevestiging gekregen dat hij is gearresteerd. Dat is van belang om hem consulaire bijstand te kunnen verlenen,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Onder welke omstandigheden hij nu is vrijgelaten, is niet bekend.

Motorreis

H. maakte op een motor een reis door Afrika. Na zijn arrestatie verscheen hij op de Egyptische televisie, waarbij een presentator suggereerde dat hij spion was. Ook andere opgepakte buitenlanders waren in de uitzending te zien.

Minister Stef Blok drong bij de Egyptische autoriteiten aan om de verblijfplaats van H. bekend te maken. Ook kaartte hij de zaak bij zijn Egyptische collega aan bij de Algemene Vergadering van de VN in New York.