Drie doden en één miskraam door bacterie in vleeswaren

Print
Drie doden en één miskraam door bacterie in vleeswaren

Afbeelding: AD

Drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In totaal twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoorden de bron van de besmetting samen op. Het RIVM zag een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Het RIVM nam daarop contact op met de NVWA om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. „Op dit moment is zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is”, aldus het RIVM.

De toegepaste techniek kan pas sinds kort worden ingezet, stelt het instituut. „Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen.”

Jumbo riep donderdagavond meer dan 130 verschillende soorten vleeswaren terug omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. De besmette vleeswaren liggen ook in de schappen bij de Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie.

Lees ook: Jumbo en Aldi roepen groot deel van vleeswaren terug om mogelijke bacterie

Het gaat om voorverpakte gesneden vleeswaren die komen uit de fabriek van Offerman in Aalsmeer, en van daaruit over supermarkten in het hele land zijn verspreid. Ook Aldi heeft inmiddels een aantal producten teruggeroepen. Hier gaat het echter maar of vier soorten vleeswaren. ,,Vleeswaren die nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren”, aldus Aldi in een verklaring.

Meer dan 130 producten

De leverancier informeerde de supermarkten en groothandels donderdag dat de bacterie mogelijk in het vlees terecht is gekomen. Die nemen het zekere voor het onzekere en roepen daarom veel producten terug. Of de terugroepactie voor lege schappen zorgt is niet bekendgemaakt. Jumbo zegt te hopen dat het volledige assortiment snel weer beschikbaar is.

De lijst bevat veel voorverpakt vlees als kipfilet, achterham, grillworst en spek. De meeste producten hebben een houdbaarheidsdatum tot halverwege of eind oktober. De complete lijst met producten is hier te vinden.

Voedselinfectie

De listeriabacterie kan voedselinfectie veroorzaken. De kans op besmetting is volgens het Voedingscentrum klein, maar de gevolgen kunnen vooral voor risicogroepen als baby’s, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem ernstig zijn.

Wie de bacterie in zijn lichaam krijgt, kan bloedvergiftiging krijgen, hersenvliesontsteking en infecties aan de huid en ogen. Zwangere vrouwen hebben kans op een miskraam. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 70 tot 100 gevallen van listeriabesmetting bekend, weet het Voedingscentrum.

Huisarts

Klanten van Jumbo en Aldi die de vleeswaren terugbrengen naar de winkel krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Wie de vleeswaren al op heeft en zich niet lekker voelt, kan zich het beste melden bij de huisarts.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee