Beginnerscursussen rond stamboomonderzoek en lezen van oud schrift

Print
Beginnerscursussen rond stamboomonderzoek en lezen van oud schrift

Peter Roost verzorgt ook dit jaar de cursus Oud schrift. Afbeelding: Jan Kessels

Thorn / Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Wessem / Maasbracht / Linne -

Bij voldoende deelname starten in november weer cursussen stamboomonderzoek en lezen van oud schrift. De bijeenkomsten vinden plaats in de studiezaal van het RHIDOC aan de Wijngaard waar onder andere met kopieën van registers van de burgerlijke stand, doop-, trouw- en overlijdensregisters van de parochies en bevolkingslijsten kan worden gewerkt.

De cursus stamboomonderzoek is bedoeld om belangstellenden die willen beginnen of pas begonnen zijn wegwijs te maken in het complexe gebied tussen Weert, Roermond en Maaseik en omgeving. Hier zijn veelvuldig landsgrenzen verschoven maar werden door de jaren ook gemeenten en parochies verknipt. Cursusleider is Thieu Wieërs uit Geistingen, expert in stamboomonderzoek en geschiedvorsing. Het cursusgeld bedraagt 40 euro voor zes lessen. Dit bedrag kan worden betaald tijdens de eerste bijeenkomst op maandag 4 november. Publiek is dan welkom om 19.30 uur.

Wanneer het onderzoek zich uitstrekt over oudere archiefstukken, is kennis van oud-schrift onontbeerlijk. In de cursus Lezen van oud-schrift wordt dan ook aandacht besteed aan zowel het oefenen in het lezen als begrijpen van stukken aan de hand van oude, handgeschreven teksten uit de periode van 1550 tot 1800. Peter Roost, oud-gemeentearchivaris van Thorn en oud-streekarchivaris van Streekarchief Peelland in Deurne, verzorgt deze lessen.

De cursus Oud schrift bestaat uit twaalf lessen van twee uur. Deze worden wekelijks tot februari 2020 gegeven. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 5 november om 13.30 uur. Tevens worden dan de resterende data vastgesteld. Deelname kost 80 euro (oefenmateriaal en syllabus inbegrepen). Het bedrag kan bij de eerste bijeenkomst worden voldaan.

Voor info of aanmelding: Peter Roost, tel. 0475 565132 of p.roost@gemeentemaasgouw.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen