Lezing over ‘Black Liberators’ bij Heemkundevereniging Landgraaf

Print
Lezing over ‘Black Liberators’ bij Heemkundevereniging Landgraaf

Afro-Amerikanen (onderofficieren) na D-Day. Afbeelding: Heemkundevereniging Landgraaf

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Heemkundevereniging Landgraaf heeft bijna al haar activiteiten in 2019 afgestemd op 75 jaar vrijheid. Op donderdag 17 oktober geeft Rick Moermans een lezing over ‘black liberators’. Rick is oud-inwoner van Landgraaf, afgestudeerd historicus en werkt als docent geschiedenis.

Enkele jaren geleden kwam Mieke Kirkels een vergeten stuk Amerikaanse geschiedenis op het spoor, waaraan tot dan ook in de Verenigde Staten weinig aandacht werd besteed: de Afro-Amerikaanse inbreng in de Amerikaanse strijdkrachten. Zij heeft een en andere toen ook in een boek vastgelegd. Ook Rick heeft zich in deze materie verdiept.

Tijdens de lezing zal hij over de black liberators twee uiteenlopende onderwerpen bespreken: de historie van de enige Amerikaanse militaire begraafplaats op Nederlands grondgebied in Margraten en met name ook de Afro-Amerikaanse grafdelvers en de verzwegen afkomst van nakomelingen (kinderen van zwarte bevrijders) van Afro-Amerikaanse leden van de strijdkrachten bij Limburgse vrouwen.

De lezing begint om 19.30 uur in het MFC An de Voeëgelsjtang in Landgraaf (kern Nieuwenhagen). De toegang is gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen