Film ‘Dirty God’ wint drie Gouden Kalveren

Print
Film ‘Dirty God’ wint drie Gouden Kalveren

De winnaars op het podium tijdens de uitreiking van het Gouden Kalveren Gala. Afbeelding: ANP

De speelfilm Dirty God van regisseur Sacha Polak heeft vrijdagavond drie Gouden Kalveren, de Nederlandse Oscars, gewonnen, voor beste film, beste regie en beste muziek.

Het drama over een Londense vrouw die gewond raakt door een zuuraanval van haar ex kreeg de awards uitgereikt op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht.

Niemand in de stad van Michiel van Erp, het portret van drie opgroeiende studenten, die met negen nominaties gold als grote favoriet, moest genoegen nemen met twee prijzen: voor beste vrouwelijke bijrol (Julia Akkermans) en beste camerawerk.

Er waren twee andere producties die ook twee prijzen wonnen. Het tv-drama Judas van RTL kreeg beide onderscheidingen voor beste acteurs in een tv-serie. Voor Gijs Naber (Willem Holleeder) was het de tweede maal dat hij een Kalf won; Rifka Lodeizen (Astrid Holleeder) viel al twee maal eerder de eer te beurt (voor Kan door huid heen en Overspel).

Het optimistische multiculturele drama De Libi, afgelopen zomer een bescheiden hit in de filmtheaters, won twee Gouden Kalveren. De film over drie Nederlands-Marokkaanse tieners die een avond in de Amsterdamse club Jimmy Woo willen doorbrengen kreeg de Kalveren voor beste scenario (Shady el-Hamus en Jeroen Scholten van Aschat) en beste mannelijke bijrol (Jeroen Hoppener). De speelfilmversie van Baantjer, op de tweede plaats met zes nominaties (maar niet in de belangrijkste categorieën), won één Gouden Kalf.

Het Gouden Kalf van het Publiek ging eerder op de dag al naar de multiculturele komedie Bon Bini Holland 2. Komiek Jandino Asporaat kreeg van het Nederlandse bioscooppubliek meer stemmen dan Johan Nijenhuis (Verliefd op Cuba) en Tjitske Reidinga (Doris). Asporaat kondigde vrijdagavond aan een derde deel in de komische reeks te gaan maken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →