Kickbokser Mitch Kuijpers: boer, beuker, kindervriend

Print
Kickbokser Mitch Kuijpers: boer, beuker, kindervriend

Mitch Kuijpers (links) gaat voor de titel ‘King of the Ring’ Afbeelding: Jos Erkens

Haler -

Buiten de ring een aimabele, rustige jongen die een sportschool runt, een hart voor kinderen heeft en bovendien verknocht aan zijn hobbyboerderij. Binnen de ring transformeert Micht ‘the farmer’ Kuijpers (34) tot een nietsontziende vechtmachine, met maar één doel voor ogen: winnen. Eind november strijdt de kickbokser in Arnhem om de titel ‘King of the Ring’.

Een vechtsporter in hart en nieren. Zo omschrijft Mitch Kuijpers zichzelf. Voetballen? Geen talent. Judo? Te beperkt. Showworstelen, dat leek hem wel wat. Hij was hypermobiel, oftewel extreem lenig en beoefende deze tak van sport dertien jaar lang, tot hij bij een training twee ruggenwervels brak. Zes weken het bed houden in een korset, revalideren en het worstelen was verleden tijd. Kooivechten dan maar? Te veel last van zijn rug. In het kickboksen vond hij een nieuwe passie. En met succes. „Ik ben een laatbloeier. Mijn eerste kickbokswedstrijd bokste ik in 2013. Die won ik op K.O. in de tweede ronde. Ik was stomverbaasd.” Zijn toenmalige trainer hield hem voor dat hij ondanks zijn leeftijd de capaciteiten had om prof te worden. Daarvoor zette hij alles aan de kant. Zes dagen per week twee keer per dag trainen, speciale voeding, leven als een topsporter. Inmiddels staan er 15 profpartijen op zijn naam, waarvan hij er slechts twee verloor. Hij werd Europees kampioen in de klasse tot 78 kg en in december 2018 wereldkampioen in de klasse tot 79,3 kg. De basis van het succes? Doorzettingsvermogen. Mitch Kuijpers voltooide daarnaast een CIOS-opleiding, een opleiding tot gedragstherapeut -met als specialisatie werken met kinderen met een beperking- en rondde een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) af.

Zacht ei

Daarnaast baat hij in Haler in een voormalige basisschool een sportschool uit met 180 leden en runt hij een hobbyboerderij, met een uitgebreide veestapel en een moestuin.”Ik wil zo zelfvoorzienend mogelijk leven”, aldus de sportman, die daarnaast nog aan ijszwemmen doet. “Goed voor het herstel.” Zijn andere activiteiten lijken in schril contrast te staan met zijn kickbokscarrière. „Op de boerderij kom ik tot rust. Op vakantie ga ik niet.” Aan die boerderij ontleent hij ook zijn bijnaam ‘Mitch the Farmer’. „Ik heb een nogal boerse vechtstijl. Niet mooi of technisch, maar wel effectief. Als geintje kom ik soms op een tractor op bij een wedstrijd.” Een beest in de ring, maar niet daarbuiten. „Nee joh, eigenlijk ben ik een zacht ei en de laatste waar je ruzie mee zou krijgen. Ik ben bovendien nogal druk in de omgang. Voor mezelf ben ik wél bikkelhard. Ik ben een goalgetter: doelen stellen en die ook bereiken.” Kuijpers bokst inmiddels op het hoogste niveau in de A-klasse. „Ik kan alleen nog groeien door bij grotere organisaties te boksen, zoals Glory, waar ook Rico Verhoeven zijn partijen bokst. Dat staat uiteraard nog op mijn wensenlijstje. Maar daar moet je voor uitgenodigd worden. Ik beschouw alle partijen die ik nu boks als een visitekaartje voor die organisatie.” Kickboksen werd een levensstijl. Waar de kick in zit? „Als ‘oudje’ winnen van gasten die bijna 15 jaar jonger zijn.” De jonkies een lesje leren, dat is ook zijn doel bij het kickboksgala ‘King of the Ring’, op 30 november in Arnhem. Acht vechters strijden om die prestigieuze titel volgens een knockout-systeem. Drie partijen winnen en de titel -waar een hoofdprijs van 10.000 euro aan is verbonden- is binnen. Kuijpers acht zichzelf kansrijk. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het niet. „Ik weet dat ik harder train dan mijn concurrenten. Wat ik bij winst met die hoofdprijs ga doen? Investeren in vervolgopleidingen als therapeut, een anti-pestprogramma voor jongeren ontwikkelen en kickboksen inzetten als middel om bij kwetsbare kinderen meer weerbaarheid en zelfvertrouwen te kweken. Mooi toch?”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →