SCHEEFGEZET

‘Iedereen die de deur voor me open deed, deed ook een duit in het zakje’

Print
‘Iedereen die de deur voor me open deed, deed ook een duit in het zakje’

Ouderwets met de collectebus van deur tot deur. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

COLUMN - Aangezien het makkelijk roeptoeteren is langs de zijlijn en je af en toe gewoon eens met je luie reet van de bank moet komen en wat moet dóen, besloot ik me afgelopen week een paar uurtjes in te zetten voor het goede doel: de Dierenbescherming.

Nou is het met goede doelen tegenwoordig zo dat je -wil je wat geld in het laatje brengen- iets heldhaftigs moet doen of in elk geval sportief moet lijden voor de goede zaak. Ik overwoog een aantal opties. Een jaar lang verkleed als Roodkapje oude omaatjes bezoeken in verzorgingstehuizen (red de wolf!), blindengeleidenvogels opleiden voor onfortuinlijke, visueel beperkte soortgenoten (help de blinde vink!). Een marathon lopen in een tredmolen (steun de cavia!). Het opzetten van een grote manifestatie met zangverenigingen (zing voor de korenwolf!).

Uiteindelijk besloot ik toch maar ouderwets met een collectebus van deur tot deur te gaan in mijn buurt. Of ik een trouwe hondenkop heb die vertederend werkte, of dat het goede doel waarvoor ik collecteerde mensen aansprak? Geen idee. Maar iedereen die de deur voor me open deed, deed ook een duit in het zakje. Dat gaf de burger moed. Ik had nog meer straten willen aflopen, toen een plotseling opkomende verkoudheid, gepaard met koorts en algehele lamlendigheid, roet in het eten gooide. Ik moest het collecteren noodgedwongen even staken. Wie de kleinzerigheid en het zelfmedelijden van mannen kent (dames, ik hoef jullie vast niks te vertellen…), begrijpt dat ik overwoog om een hulpactie op te starten voor een bedreigde diersoort: de snotaap.

Knarf

Reageren? Frank.Heythuysen@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →