‘Fascinerend dat ik iemand ken die gelooft dat de aarde plat is’

Print
‘Fascinerend dat ik iemand ken die gelooft dat de aarde plat is’

COLUMN – Een jongen met wie ik laatst sportte, had een nieuwe tattoo op zijn linkerbovenbeen. Het was een tijger, die onder zijn kickboks-broekje vandaan kwam. In één keer gezet, zei hij.

Dat was dan vast een lange sessie, zei ik. Dat wist hij niet meer: hij was na een tijd in slaap gevallen, en toen hij wakker werd was de tijger af.

Ik kon me er niets bij voorstellen, in slaap vallen tijdens een tatoeëersessie. Ik ben ook nog nooit in slaap gevallen bij mijn tandarts. Nu zou het bij mijn Tilburgse tatoeëerder ook niet kúnnen, in slaap vallen, want hij praat heel veel. Ik vind dat prettig: dan hoef ik het zelf niet te doen. Bovendien leidt het af van al die brand-, snij- en krassensaties, en bovenal: zijn verhalen zijn een dwarsdoorsnede van alle verhalen die hij zélf hoort, en die zijn nooit saai. Bij de kapper komen mensen volgens mij nog wel weg met wat gekeuvel, bij de tatoeëerder zit je daarvoor te lang in de stoel, en van ongemak gaan de meeste mensen praten.

Bij mijn laatste bezoek, enkele weken geleden, vertelde mijn tatoeëerder dat een gezamenlijke kennis van ons tegenwoordig helemaal in de flat earth-beweging is: de groep mensen die ervan overtuigd is dat de wereld plat is. Mijn tatoeëerder had zich na het gesprek met onze kennis wat meer verdiept in de flat earthers en het bleek een wereldwijde beweging. Er was ook een documentaire over ze gemaakt, die op Netflix stond. In de trein terug van Tilburg naar huis keek ik er meteen naar. Omdat ik in een stiltecoupé zat moest ik hem een paar keer uitzetten, omdat ik anders te hard zou lachen. Fascinerend dat ik iemand ken die hier in gelooft. Sterker nog: iemand met wie ik mee op tournee ben geweest door Canada en de Verenigde Staten, helemaal aan de andere kant van wat ik als een bol beschouw, maar wat volgens hem dus een soort gigantische pannenkoek is.

Een paar dagen nadat ik voor het eerst had gehoord over de flat earthers, hielden ze toevallig een congres in Amsterdam. Ik kon niet ophouden met het bekijken van verslagen van de Flat Earth Convention, met allemaal vriendelijk ogende mensen die voor de camera uitbeelden dat de aarde een ronde schijf is met de Noordpool in het midden, en die uitleggen dat alle foto’s van de NASA gefotoshopt zijn.

Uit onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat 0,9 procent van de Nederlanders dit gelooft. Vrijdag was ik te gast bij een talkshow op het Nederlands Film Festival. Ik keek de zaal in. Ongeveer 300 aanwezigen. Naar schatting drie mensen hier geloven dus dat we op een schijf leven. Welke drie? Die met de meest wantrouwende blik in hun ogen? De drie vriendelijkste? De drie met het platste hoofd?

Het onderzoek van Trouw meldde dat daarnaast 1,5 procent van de Nederlanders gelooft dat de aarde wordt geregeerd door ‘hagedisachtige wezens’. Ik ging er meteen meer over lezen, en kwam terecht in de wereld van reptilians: buitenaardse wezens met het lichaam van een mens, maar de ziel van een reptiel. Hun afstammelingen hebben volgens de gelovigen machtige posities, van het Witte Huis tot in het Nederlandse koningshuis.

Over drie weken zit ik weer bij mijn tatoeëerder. Ik hoop dan te horen welke van mijn kennissen of vrienden gelooft in de reptilians. Of erger nog: er een ís.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →