Geopad IJzeren Man wekt verwondering en nieuwsgierigheid

Print
Geopad IJzeren Man wekt verwondering en nieuwsgierigheid

Hans van Schendel, Werner Mentens en Ad Havermans benadrukken met het Geopad de bijzondere landschapselementen van natuurgebied De IJzeren Man. Afbeelding: Arjanne van Voorst

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Zeg je het IJzeren Mangebied in Weert, dan zeg je zwembad, natuur en ontspanning. Maar kijk je naar het landschap, dan neem je een verre duik in het verleden. Miljoenen jaren geleden stroomden de Rijn en de Maas door dit gebied. Het Geopad IJzeren Man, dat op zondag 10 november feestelijk wordt geopend, vertelt het verhaal achter de vorming van een stukje Weerter landschap.

In het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man wisselen vennen, heide, bos en stuifzandvlakten zich in een relatief klein gebied af. Het zijn landschappen die door de invloed van de natuur en de mens zijn ontstaan. Dat is goed te zien in het stuifzandgebied. De vroeger gevormde hoefijzerduinen zijn door de wind ontstaan. Doordat de mens de vegetatie weghaalde om te voorzien in zijn onderhoud, kon de natuur haar gang gaan. De wind hoopte het zand op, maar blies dat ook weer weg. Hierdoor ontstond er een opening tussen de duinen. Wie nu over de stuifzandvlakte wandelt, loopt als het ware door de opening en ziet links en rechts de duintjes nog liggen. Ook het ingrijpen van de mens heeft zijn sporen nagelaten in het landschap. Zo heeft het gebied zijn naam te danken aan de stoomgraafmachine ‘De IJzeren Man’, die van 1910 tot 1913 zand uitgroef voor de spoordijk, waar later de trein tussen Weert en Eindhoven over ging rijden.

„Het blijft bijzonder, dat iets wat vele jaren geleden gebeurde, nu nog steeds zichtbaar is,” vertelt Hans van Schendel, vrijwilliger IVN Weert en nauw betrokken bij het Geopad. Juist deze verwondering en nieuwsgierigheid wil de gemeente Weert stimuleren, staat te lezen in de Natuur- en Landschapsvisie van 2016. „Het gaat niet om de technische invulling, maar om de inspiratie, beleving en betrokkenheid. Het landschap is niet zomaar ontstaan. Het heeft een eigen identiteit en er zitten bijzondere verhalen achter. Het Geopad maakt deze verhalen zichtbaar en zorgt voor meer respect en betrokkenheid bij het landschap,” verduidelijkt Werner Mentens, beleidsadviseur van de gemeente Weert.

In 2018 diende kartrekker Ad Havermans, fysisch geograaf en vrijwilliger IVN Weert, het plan voor het Geopad in bij de gemeente. Al snel participeerden ook het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man Weert, Grenspark Kempen~Broek en de Centrale Zandwinning Weert (CZW). „Wij ondersteunen het Geopad vanuit maatschappelijke betrokkenheid,” vertelt Ken Jeurissen, adviseur ruimtelijke ontwikkeling van Kuypers Kessel, waar CZW onder valt. „Ter compensatie van het afgraven zijn we onder meer bezig met het herinrichten van het landschap, zoals bijvoorbeeld de aanleg van dagstrand ’t Blauwe Meertje. Ook ondersteunen we natuureducatieve projecten, zoals het Geopad.”

Het Geopad is 1,5 km lang, volgt grotendeels de bestaande wandelroutes in het IJzeren Mangebied en is met bordjes aangegeven. Het pad begint en eindigt bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. Hier krijgen de deelnemers een boekje met achtergrondinformatie en opdrachten en de Geokar met allerlei spullen mee. Bij het Geopad gaat het om het lezen van het landschap. „We willen het verhaal van het landschap vertellen en hebben allerlei opdrachtjes en kleine experimenten bedacht, die de mensen onderweg kunnen uitvoeren,” stelt Hans. Bijvoorbeeld, neem wat stuifzand op je hand en blaas dat weg. Een andere opdracht is, meet de grootte van zandkorrels met de zandliniaal. Of meet wat de temperatuur in een bosrijke en stedelijke omgeving doet en ervaar zo het belang van een groene stad in een opwarmend klimaat. Het Geopad, dat op zondag 10 november wordt geopend, wil vooral op een speelse wijze groot en klein kennis laten maken met het ontstaan van landschap dichtbij. „Wie het Geopad heeft gelopen, kijkt anders naar het landschap om zich heen. Bepaalde landschapselementen vallen je op en ga je ook herkennen in andere gebieden,” besluit Hans van Schendel.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →