Van nul tot nu

‘Heilige’ Napoleon werd ook in Limburg vereerd

Print
‘Heilige’ Napoleon werd ook in Limburg vereerd

De ‘heilige’ Napoleon. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schimmert / Hulsberg -

In 1801 herstelde Napoleon Bonaparte de goede verstandhouding met zijn oude vijand, de katholieke kerk.

Tijdens de bloedige terreur van de Franse Revolutie werden niet alleen edellieden, maar ook de nodige geestelijken letterlijk een kopje kleiner gemaakt door de guillotine. Na de val van de radicale leider Robespierre trok de briljante generaal Bonaparte de macht naar zich toe, als eerste consul en later zelfs als keizer. Met paus Pius VII sloot hij een concordaat, waarbij de betrekkingen tussen het revolutionaire Frankrijk en Rome genormaliseerd werden. Vanaf dat moment hechtte Napoleon sterk aan 15 augustus als verplichte kerkelijke feestdag. Voor de katholieken was dat Maria Tenhemelopneming. Maar het was tevens de verjaardag van Napoleon zelf. Hij bepaalde dat op die dag ook het feest van zijn patroonheilige gevierd zou worden. Een probleem was wel dat er op de heiligenkalender de naam van Sint Napoleon niet voorkwam. Maar Napoleons wil was wet.

Heilig

Na een lange zoektocht sloeg men de martelaarsboeken erop na. En zie daar. Men ‘vond’ een heilige, genaamd Neapolus of Neapolis, die onder keizer Diocletianus in Alexandrië de martelaarsdood gestorven was. Voor het gemak werd aangenomen dat men de naam van die heilige in Italië was gaan uitspreken als ‘Napoleon’. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot keizer en in 1806 decreteerde hij dat het feest van zijn patroonheilige voortaan op 15 augustus in het hele Franse Rijk gevierd zou worden. Dus ook in die gebieden die toen al jaren bij Frankrijk hoorden, zoals een groot deel van het tegenwoordige Nederlands- en Belgisch-Limburg. Van Rolduc en Merkelbeek weten wij dat de Heilige Napoleon uitbundig gevierd werd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen