Vertelconcert ‘Aletta’s Lijst’ in Laurentiuskerk Bemelen

Vocallis Festival.

In het kader van het Vocallis Festival wordt er op dinsdag 29 oktober vanaf 20.00 uur een ‘vertelconcert’ gegeven in de Heilige Laurentiuskerk in Bemelen. Centraal staat de mogelijke muzikale keuze van Aletta Jacobs, activiste voor vrouwenkiesrecht.

Jeroen Janssen

Aletta Jacobs won honderd jaar geleden met haar kompanen de strijd om het vrouwenkiesrecht. In de NTR-documentaire reist Step Vaessen in haar voetsporen over de hele wereld. Het bracht de organisatie van Vocallis Festival op het idee voor dit programma: Aletta’s Lijst.

Vrouwelijke compositietalenten

Violiste Eva Stegeman en pianist Tobias Borsboom zoeken het uit met verteller en musicoloog Huib Ramaer en duiken in de mergelgrotten van de Nederlandse muziek. Uit de mijnschachten van de Nederlandse archieven komen ze naar boven met repertoire van vrouwelijke compositietalenten die Aletta Jacobs zou hebben bewonderd.

Dan gaat het om talenten als Clara Schumann-Wieck en Amanda Maier, beiden bevriend met Brahms. Ook Belle van Zuylen zal niet ontbreken. Deze componiste schreef al in 1764 dat ze ‘een hekel’ had ‘aan die oude trouwlustigen, die een vrouw nemen om hun behulpzaam te zijn de winter door te komen, die haar uitnodigen zich te warmen aan een kwalijk vuurtje nadat ze de lente en de zomer hebben doorgebracht met het plukken van bloemen en vruchten zonder haar.’

Stemrecht

En Elisabeth Kuyper was de eerste vrouw in de compositieklas van Max Bruch in Berlijn. Deze vrouwen waren in het culturele veld vaak even strijdvaardig als Jacobs in het medische werkveld. In het conservatieve mannenbolwerk van dirigenten, programmeurs, musici en compositiedocenten trachtten ze een gelijkwaardige positie te bevechten. Samen geven Eva, Tobias en Huib de gedroomde muzikale voorkeur van Aletta alsnog stemrecht, honderd jaar na haar gewonnen strijd voor het vrouwenkiesrecht.

Het programma biedt muziek, verhalen en beeldmateriaal. Kaarten voor dit concert kosten 17 euro. Meer informatie en kaarten via de website https://www.festivalvocallis.nl/. Een en ander is gerealiseerd in samenwerking met de Heilige Laurentiusparochie in Bemelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal