Ontsnapte tbs’er die boos was op kliniek nog spoorloos: ‘We weten niet waar hij is’

Print
Ontsnapte tbs’er die boos was op kliniek nog spoorloos: ‘We weten niet waar hij is’

Politie en justitie hebben nog geen aanknopingspunten over de mogelijke verblijfplaats van Ronald van Z., de tbs’er die afgelopen vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen.

De zoektocht naar de veroordeelde zedendeliquent gaat dinsdag in alle hevigheid verder. Van Z. wordt nog altijd niet ingeschat als zeer gevaarlijk, aldus het OM.

Van Z. onttrok zich vrijdagmiddag rond half drie in Nijmegen aan zijn begeleider tijdens een begeleid fietsverlof. De man is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een paar zedendelicten in Breda, Middelbeers en Eindhoven. Hij zocht via internet contact met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen en in twee van die gevallen ook ontucht.

Lees ook: Tbs-kliniek Nijmegen zit in zijn maag met ontvluchtingen: ‘Drie is te veel’

Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is bezig de man op te sporen. Maandag werd de hulp van iedereen in het land gevraagd. ,,Dat deden we omdat we momenteel geen aanknopingspunten over zijn verblijfplaats hebben”, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. De familie van de slachtoffers van Van Z. zijn vooraf geïnformeerd en worden op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Of zij de autoriteiten om bijstand hebben gevraagd, is niet duidelijk.

Ontevredenheid

Ronald van Z. uit het Gelderse Harskamp is weliswaar veroordeeld voor ontucht, toch is hij niet iemand ‘die snel een ander de bosjes in trekt en verkracht’, aldus zijn advocaat Job Knoester. ,,Ik zeg niet dat het helemaal zonder gevaar is, maar hij is niet iemand die van het ene op het andere moment gevaarlijk is. De delicten waarvoor hij is veroordeeld hadden allemaal een lange aanloop. Dat is ook de reden dat ingeschat wordt dat er nu geen acuut gevaar is.”

Volgens Knoester was Van Z. het niet eens met het regime in de Pompekliniek. ,,Hij vond dat hij te weinig mogelijkheden kregen bij zijn behandeling. Je zou denken dat dit ook de reden kan zijn dat hij is ontsnapt, maar weten doe ik dat niet.”

Lees ook: Enkelband extra controlemiddel voor tbs’ers Rooyse Wissel

Tips

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie had nog geen informatie over hoeveel tips er zijn binnengekomen na het publiceren van het opsporingsbericht. Mogelijk komt daar in de loop van de middag meer duidelijkheid over.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen