Amsterdam

Philips wil pijn delen in beeldbuiskartelzaak

Print
Philips wil pijn delen in beeldbuiskartelzaak

Afbeelding: iStock

Philips wil niet als enige opdraaien voor de schade die is veroorzaakt door het beeldbuizenkartel.

Andere producenten die met Philips verboden prijsafspraken maakten, zouden daar ook verantwoording voor moeten afleggen. De techreus heeft daar nu een verzoek voor ingediend bij de rechtbank.

De Consumentenbond sleepte Philips in augustus voor de rechter. De bond wil compensatie voor consumenten die op kosten zijn gejaagd door verboden prijsafspraken door het kartel dat Philips vormde met branchegenoten. De consumenten zouden zo’n 10 procent te veel hebben betaald voor hun televisies en computermonitors in de periode tussen 1996 en 2006.

Philips kreeg eerder al 509 miljoen euro aan boetes opgelegd in deze zaak. De andere acht leden van het kartel zijn: Samsung, LG, Technicolor, Panasonic, Toshiba, MT Picture Display, CPTF Optronics en Chunghwa Picture Tubes.

Philips ontkent overigens de aansprakelijkheid en ziet verdere rechtelijke stappen „met vertrouwen” tegemoet. Volgens het technologieconcern valt het te betwijfelen of de hogere prijzen van beeldbuizen automatisch hebben geleid tot hogere prijzen van tv’s en monitors.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen