Kunst en passie tijdens KunstInSchinnen (KIS)

Print
Kunst en passie tijdens KunstInSchinnen (KIS)

Clemens Bindels (81) uit Schinnen tekent al vanaf zijn zevende levensjaar. Afbeelding: Françoise Petersen.

Schinnen / Amstenrade -

Voor de achste keer vindt het tweejaarlijkse KunstInSchinnen (KIS) plaats. Deze keer in het weekend van 12 en 13 oktober. Kunstenaars uit de voormalige gemeente Schinnen exposeren in eigen atelier of bij een medekunstenaar.

Clemens Bindels (81) uit Schinnen tekent al vanaf zijn zevende levensjaar. Op de middelbare school heeft hij zijn eerste olieverfschilderij gemaakt bij gelegenheid van het afscheid van een leraar. Dit schilderij werd goed ontvangen. Na een opleiding in de toegepaste kunst, heeft hij een zijstap gemaakt naar de schilderkunst. “Sinds het begin, dat was in 2005, doe ik mee aan dit evenement. Het heette toen nog Kunstroute Schinnen en er waren maar vijfendertig deelnemers”, weet Clemens te vertellen. “Inmiddels zijn het er ruim zestig. Het is in de huidige opzet interessant voor (beginnende) kunstliefhebbers omdat ze alle aspecten van het vakgebied te zien krijgen. Voor ons als kunstenaars is het een mooie gelegenheid om een groter publiek te bereiken.”

Dagmar Colen (41) uit Amstenrade komt van oorsprong uit de zorg. Ze is twaalf jaar geleden met grafiet en houtskool gaan tekenen en zeven jaar geleden met pastel begonnen. Niet zonder succes. Inmiddels is haar kunst in Amerika geëxposeerd en hebben haar werken in het Louvre in Parijs gehangen. “Onvoorstelbaar eigenlijk”, zegt Dagmar vrolijk. “In hetzelfde gebouw als de Mona Lisa. Maar dat hoef je eigenlijk niet te vermelden”, zegt ze bescheiden.

“Het mooie van tekenen met pastel vind ik dat je er je eigen stijl in kan ontwikkelen. Mijn doel is om hyperrealistisch te werken. Het portret moet daarbij zo realistisch mogelijk zijn. Net een foto. Voor mij is het nu de tweede keer dat ik meedoe aan KIS. Uiteraard komen bekenden naar deze expositie, maar als er onbekenden komen die van mijn kunst kunnen genieten geniet ik van de effecten die mijn werk op hen heeft. Vaak merk ik de verbazing van mensen als ze mijn werk zien. ‘Ik wist niet dat je dat met pastel kan doen!’ “

“De kunstwereld is heel apart. Je merkt dat er onderling veel concurrentie is. Als je kunst maakt, maak je iets uit jezelf. Mensen zouden er respect voor moeten hebben. Je doet namelijk iets uit passie. Daarbij maakt het niet uit of je nou een professionele kunstenaar bent of amateur. Je doet iets vanuit je hart. Het mooie van KIS is dat deze voor verbondenheid zorgt tussen de kunstenaars, waardoor dit ook voor bezoekers een prettig evenement is om te bezoeken. Je merkt dat deze kunstenaars respect voor elkaar hebben. Van tevoren komen we ook altijd samen en bekijken we elkaars werk. Tijdens de KIS hebben we daar helaas geen tijd voor. Er kan echter wel verklapt worden dat er heel wat moois tussen zit, dus een bezoek is de moeite waard!”

KunstInSchinnen is zaterdag 12 en zondag 13 oktober te bezoeken van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.kunstinschinnen.nl