Week 5 van de Limburgse bevrijding: Opmars geallieerden valt stil en Nijmegenaren vluchten naar Weert

In de week van 11 tot 17 oktober 1944 valt de opmars van de bevrijders in het zuiden van Limburg stil. De Britten concentreren zich op het noorden van de provincie en Nijmegen, terwijl de Amerikanen de eerste grote Duitse stad Aken in het vizier hebben.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week

16 oktober: Merselo

De opmars in Zuid-Limburg valt stil

SUSTEREN, maandag 16 oktober. De Amerikanen stoppen onder Susteren met de opmars. Hun focus ligt op de verovering van Aken, de eerste grote Duitse stad. Het gebied ten noorden van Susteren ligt in de Britse sector, maar de Engelse bevelvoerder Montgomery heeft meer aandacht voor Noord-Limburg. Hij wil Nijmegen gebruiken als springplank naar Duitsland.

Lees hier alle verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding.

© Archief De Limburger

Frans Michels (22): Hier is mijn portemonnee...”

MERSELO, maandag 16 oktober. Frans Michels is de verzetsleider in Merselo. Hij glipt herhaaldelijk door de linies om de Britten cruciale informatie over de Duitsers te geven. Na de bevrijding van het dorp vragen ze Michels om het bezette Horst te verkennen. Frans gaat naar zijn moeder en zegt: „Hier is mijn portemonnee. Ik weet niet of ik nog terugkom.” Michels bereikt Horst maar wordt later bij Leunen gevonden met een kogel in zijn rug.

Lees ook: Fatale bommen op Venlo: ‘Niet eentje viel op de brug, dat vond ik zo gek’

Nijmegenaren vinden onderdak in Weert

WEERT, donderdag 12 oktober. Na het mislukken van operatie Market Garden blijft Nijmegen een tijd lang frontstad. De inwoners van de stad worden geëvacueerd naar veiliger oorden. Honderden evacués vinden onderdak in het pensionaat Sint Louis aan de Korenmarkt in Weert. Helemaal veilig is het er ook nog niet, want het front ligt nog vijf kilometer verderop en doorsnijdt Nederweert.

In de Limburgse stad aangekomen, weten ze niet wat ze zien. In de etalage van de slagerij wordt voor het eerst sinds jaren weer vlees aangeboden.

© Wikipedia

De lucht is vol vliegtuigen op weg naar Duitsland

LIMBURG, zaterdag 14 okotber. Tussen 07.00 en 10.00 uur is de lucht boven Limburg de ene na de andere golf geallieerde vliegtuigen te zien. In de grootste luchtaanval op Duitsland worden ruim duizend vliegtuigen ingezet. De aanval is gericht op Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Berlijn. Daarbij worden de zwaarste bommen ingezet die de geallieerden op dat moment hebben: zesduizendponders.

Lees ook: Week 4 van de Limburgse bevrijding: Kerkrade bevrijd, maar nog gevaarlijk en rantsoenen door voedseltekorten

Luister ook naar de podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Annelise Hoffman uit Valkenburg aan de Geul (78), die ondanks haar zeer jonge leeftijd nog heldere herinneringen heeft aan de bevrijding. Luister hier de andere podcasts in deze serie.