Ruim 17.500 euro voor reconstructie plafond Cuypershuis

Print
Ruim 17.500 euro voor reconstructie plafond Cuypershuis

Impressie van het plafond door Claudia Junge. Afbeelding: Cuypershuis Roermond

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De crowdfunding-actie voor het Cuypershuis in Roermond heeft binnen zes weken een bedrag van ruim 17.500 euro opgeleverd. Het geld wordt gebruikt voor de reconstructie van het gepolychromeerde plafond in de woonkamer.

Architect Pierre Cuypers liet het huis voor zijn huwelijk met Antoinette Alberdingk Thijm in 1859 opnieuw stofferen en inrichten. In het oorspronkelijk ontwerp had de woonkamer een kleurrijk beschilderd plafond waarin naast de monogrammen PC en AT ook Keltische en middeleeuwse motieven waren verwerkt.

Het Cuypershuis start volgende week met de reconstructie van het plafond, dat naar verwachting eind februari wordt opgeleverd. Het hele restauratieproces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie.

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren. De uiteindelijke reconstructie van het plafond wordt gedaan door studenten van de opleiding tot decoratie- en restauratieschilder in Boxtel. De totale kosten bedragen 40.000 euro.

Het Cuypershuis vernieuwt in 2020 de vaste presentatie. In de nieuwe permanente museale opstelling moet Cuypers’ bevlogenheid tot uitdrukking komen. Voor het museum aanleiding om ook de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in haar oude glorie te herstellen.

Het Cuypershuis is een museum gevestigd in de woning van architect Pierre Cuypers (1827-1921). De bouw van het pand in 1853 markeert de start van een turbulente carrière die hem internationale faam zou geven. Cuypers is bekend als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, vele kerken in het hele land en kasteel De Haar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen