Zuyderland ondanks verbetering wederom op zwarte lijst

Zuyderland staat voor het tweede jaar op rij op een zwarte lijst met Nederlandse ziekenhuizen die financieel in gevaar verkeren.

Uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO Accountants blijkt dat 11 ziekenhuizen in Nederland in gevaar zijn. De aanwezigheid van Zuyderland op die lijst is extra opvallend, omdat slechts een week geleden het nieuws naar buiten kwam dat Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings de financiële situatie van Zuyderland als zeer goed beoordeelde. Het ziekenhuis kreeg een ‘A+ credit rating’ met de mededeling dat de financiële uitgangspositie in combinatie met de solide meerjarenafspraken voor bekostiging en financiering zorgt voor een stabiele basis.

Schuldenlast In een officiële reactie schrijft Zuyderland: ‘De BDO Benchmark kijkt terug naar 2018; Fitch Ratings baseert de kredietwaardigheid van onze organisatie met name in relatie tot de toekomststrategie van onze organisatie. BDO constateert dat Zuyderland ten opzichte van 2017 een flinke verbeterslag heeft gemaakt. Dit sluit aan bij de hoge A+ rating die we onlangs van Fitch Ratings hebben ontvangen. Als gekeken wordt naar ons operationele resultaat, naar de kwaliteit van onze topklinische zorg en naar onze positie in de regio, behoort Zuyderland tot de beste en stevigste zorgbedrijven van Nederland. Door onze financiële (operationele) resultaten kunnen we de door BDO genoemde hoge schuldenlast prima dragen en elk jaar verder afbouwen. Ook andere ranglijsten en benchmarks tonen aan dat Zuyderland qua financieel (operationeel) resultaat juist uitstekend scoort.’

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg