Monument voor in Eygelshoven neergestorte bommenwerper

De plaquette van het Lancastermonument. © Wim Slangen

Op het kerkhof aan de Rimburgerweg in Eygelshoven is eind september een gedenksteen onthuld voor de bemanning van een Engelse bommenwerper die 31 december 1944 vlakbij de begraafplaats is neergestort.

Redactie

De gedenksteen voor de bemanning van de RAF Lancaster ME647 staat zij aan zij met het B-17-monument dat op 14 oktober 2018 werd onthuld. De jongemannen, vijf Canadezen en twee Britten, waren na een geslaagd bombardement op weg naar huis, toen zij door een piloot van het Duitse Nachtjagdgeschwader 1 werden neergehaald. Hun vliegtuig stortte neer aan de Boomgaardskuilweg, de landweg die langs de kerkhof omhoog loopt. Zij behoorden tot het 166e RAF Squadron en waren die oudejaarsdag met 148 andere Lancasters op weg gegaan. Twee daarvan kwamen niet meer thuis.

Op het monument staat het silhouet van de Lancaster ME647, het verhaal van haar bemanning op die noodlottige zondag en de namen van de zeven jonge mannen die toen hun leven gaven voor onze vrijheid. Dit waren de Canadezen James Anthony Sherry (22 jaar), Donald Howard Bennett (20), Michael Bernyk (21), John Cletus Daze (28) en Clarence Young (20) en de Britten Alexander Martin (24) en Kenneth Surman (20).

Meer informatie is te vinden op de website van initiatiefnemer Wim Slangen.