Van eigen bodem

Nieuwe vaasjes als relatiegeschenk Bergen

Print
Nieuwe vaasjes als relatiegeschenk Bergen

De drie Bergense vaasjes die als relatiegeschenk gebruikt worden, v.l.n.r. Natuur, Bedrijvigheid en Mens. Afbeelding: Jos Gröniger

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

Strakke, moderne met een 3D-printer vervaardigde vaasjes uit Bergense klei vervangen de oude vertrouwde groene vaas als relatiegeschenk in de gemeente Bergen. De geschenken zijn ontworpen door VormVrij 3D uit Afferden.

De drie vaasjes vormen geen set, de zwarte kunstwerken worden enkel verstrekt. Er zijn verschillende uitvoeringen, die alle drie verwijzen naar een boom. Het vaasje ‘Mens’ is opgebouwd uit 13.132 kleikorrels. ,,Indien het aantal inwoners wijzigt, kunnen er in een nieuwe oplage meer of minder korrels gebruikt worden”, lichtte burgemeester Manon Pelzer toe. De uitvoering ‘Natuur’ verwijst naar een boom die symbool staat voor groei en het bruisende leven van de gemeente. De gegolfde rand wekt herinneringen op aan de Maas. De getande vaas ‘Bedrijvigheid’ wekt associaties met de techniek en oude ambachten. De zeven tanden verwijzen naar de zeven kernen van de gemaakte.

Het idee voor de nieuwe relatiegeschenken als vervanger voor de uit 2013 daterende groene vaas ontstond tijdens een werkbezoek aan VormVrij en 3D in Afferden. ,,Het bedrijf van Yao van den Heerik en Marlieke Wijnakker ontwikkelt de apparatuur en de gebruikte software zelf. Het moderne ontwerp is ook in Afferden gemaakt”, zegt wethouder Lia Roefs.

De vaasjes uit zwarte Bergense klei worden gepersonifieerd en voorzien van een gemeentelogo. Het relatiegeschenk gaat verder dan het ontwerp en het product van eigen bodem. ,,We zoeken nog een duurzaam lokaal vervaardigde verpakken”, besluit burgemeester Pelzer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen