Karel Ruiten en Henk Hover winnen Limburgse Taalquiz

Karel Ruiten (77) uit Roermond heeft dinsdagavond in Sittard de Limburgse Taalquiz van De Limburger en Veldeke gewonnen. Ruiten scoorde 43 van de 50 vragen goed. Bij de prominenten won Henk Hover van L1.

Ron Langenveld

De finalisten moesten zich buigen over de betekenis van dialectwoorden als räöfke, repkedepeu of kiksjozerije. Maar ook vragen beantwoorden als hoeveel coupletten telt het Limburgs volkslied of wie was de bedenken van de naam D’n Um voor de prijs van het OLS? Dat viel niet mee. Daar was iedereen in de zaal het wel over eens. En ook de gemiddelde score van 31,4 goede antwoorden gaf wel aan dat de finale voor de deelnemers zeker geen eitje was. Bij de prominenten lag het gemiddelde op 29,8 goed beantwoorde vragen.

Lees ook: Foto’s: winnaars voorronde nemen het op tegen prominenten in finale Limburgse Taalquiz

Dat Ruiten won kwam dinsdag overigens niet helemaal als een verrassing. De Roermondenaar die lid is van Veldeke Roermond stond in de tussenstanden al een paar keer bovenaan. “Dialect heeft wel mijn interesse”, liet hij weten. De overwinning van Hover kwam evenmin onverwacht. Hover won vorig jaar al het Groot Limburgs Dictee, de voorloper van de Taalquiz. “Ik heb nu zowel bij de lezers als bij de prominenten een keer gewonnen”, aldus Hover. “Ik denk niet of ik daar ooit nog overheen kan.”

Benieuwd hoe u het er zelf vanaf gebracht zou hebben in de finale van de Taalquiz? Dat kan op de website van De Limburger en dinsdag in de krant. Op de website kunt u meteen ook de uitleg van Veldeke Limburg bij de antwoorden vinden.

Speel hier zelf de quiz: