Privémuseum ‘Pluk de Dag’; unieke verzameling van unieke verzamelaar

Print
Privémuseum ‘Pluk de Dag’; unieke verzameling van unieke verzamelaar

Frans Nouwen bij een van zijn vele pronkstukken. Afbeelding: Pieter Knippenberg

Heythuysen -

Het is voor de meeste inwoners van Heythuysen en zelfs voor buurtgenoten niet bekend dat in het buitengebied van Heythuysen, aan de weg Achter het Klooster een heus museum ligt. In de openlucht en in een aantal opstallen die door hoge heggen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, heeft rasverzamelaar Frans Nouwen (Heythuysen 1951) zijn omvangrijke verzameling ondergebracht. Alleen al het overdekte gedeelte van zijn museum ‘Pluk de Dag’ telt al meer dan 1000 vierkante meters met honderden uitgestalde voorwerpen.

Bij een eerste bezoek aan Pluk de Dag valt menig bezoeker van de ene verbazing in de andere. ‘Dat iemand in zijn leven zoveel bijzondere zaken kan verzamelen’ is volgens Frans Nouwen en zijn vrouw Marianne een veelgehoorde reactie. Op het grote buitenterrein staan talloze voorwerpen die Frans in de afgelopen jaren verzameld heeft. Het oog valt direct op antieke tractoren en oude landbouwmachines maar ook staan er grote ronde bollen met scherpe uitsteeksels. „Zeemijnen”, zegt Frans, „geen zorgen, ze zijn niet gevaarlijk meer.” Op het terrein staat ook een grote collectie zinken emmers en teilen die mij doen denken aan de zaterdagse wasbeurt in mijn kindertijd. Frans heeft zijn museum ‘Pluk de Dag’ genoemd. Daar zit volgens Frans geen diepzinnige gedachte achter. Hij heeft het naambord ooit voor iemand anders gemaakt die het achteraf niet nodig had en zo belandde het tegen de gevel van zijn eigen schuur; een grote ruimte waarin Frans een gedeelte van zijn collectie tractoren, motoren, oude werktuigen en machines van allerlei aard en veel antieke huisraad heeft ondergebracht.

Techniek uit vervlogen tijden

Frans Nouwen: „Ik ben zo’n jaar of veertig geleden begonnen met verzamelen. Ik werkte als bouwvakker en hield daarnaast slachtkuikens. In mijn schaarse vrije tijd hield ik mij bezig met het opknappen van antieke tractoren. Daarmee is het allemaal begonnen. Later ging ik door motoren aangedreven machines renoveren en ook ging ik allerlei gereedschap verzamelen. Ik heb jarenlang ontelbare markten en evenementen in binnen- en buitenland bezocht op zoek naar objecten voor mijn verzameling. Mijn liefde ligt met name bij oude techniek. Het is iedere keer een enorme uitdaging voor mij om zo’n honderd jaar oude motor te renoveren en weer draaiende te krijgen. Dat vergt vaak veel tijd, maar uiteindelijk lukt het mij wel. Mijn museum toont dan ook echt techniek uit een vervlogen tijd en mijn collectie is dan ook interessant voor mensen die iets met techniek hebben. Een van mijn tractoren komt helemaal uit Siberië. Deze trekker uit 1939 is in de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger mee naar Rusland genomen en kwam na de Duitse nederlaag in Siberië terecht. Via allerlei contacten die ik inmiddels heb, staat dit bijzondere object nu in Heythuysen.”

Pronkstukken

Gevraagd naar het pronkstuk in zijn museum zegt Frans dat hij al zijn verzamelde objecten topstukken vindt. Een Franse Latil artillerietrekker met een bijbehorend kanon vindt hij een van zijn toppers. Deze door Frans grondig opgeknapte combinatie werd volgens zijn zeggen tijdens de Eerste Wereldoorlog bij Verdun ingezet. Ook een grote 26 pk industriemotor is een van zijn topstukken. De motor paste niet in een van de gebouwen van Frans en daarom heeft hij een fraai gebouw om de motor heen gebouwd. Want Frans Nouwen gaat geen uitdaging uit de weg en hij is vele ambachten machtig. De bouw kent geen geheimen voor hem maar hij kan ook smeden, metaal en hout bewerken en nog veel meer. „Wat Frans met zijn ogen ziet, kan hij met zijn handen maken, hij is echt altijd bezig”, zegt echtgenote Marianne. Opvallend is ook Frans’ uitgebreide kennis van alle objecten die hij in de tijd verzameld heeft. Zonder te aarzelen, doorspekt met vaktaal, noemt hij allerlei details over zijn verzamelde voorwerpen. Frans en Marianne geven belangstellenden graag de kans hun museum te bezoeken. Een bezoek dat voor in ‘oude techniek’ geïnteresseerden, zeer de moeite waard is.

Het privémuseum Pluk de Dag is enkel op afspraak te bezichtigen: tel. 06-30715452 of (0475) 49 26 37.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen