May Beumers haakt mutsen voor een goed doel

Print
May Beumers haakt mutsen voor een goed doel

May Beumers druk in de weer met haar haaknaalden. Afbeelding: Isabelle Vaessen

Kessel -

Ze haakt heel wat af, May Beumers uit Kessel. Met haar creatieve hobby heeft ze een groot deel van haar interieur voorzien van een haakwerkje. Maar sinds kort geeft ze met haar hobby invulling aan een heel ander doel: het helpen van oncologiepatiënten die door hun behandeling kaal zijn geworden. Door vrijwillig mutsen te haken hoopt ze deze mensen een hart onder de riem te steken.

„Het begon allemaal met de zoektocht naar een geschikt patroon voor het haken van een muts”, vertelt May. „Ik heb al zo’n beetje alles gehaakt en wilde graag aan de slag met het haken van een muts.” Per toeval komt May uit bij Fighting Cancer: een facebookgroep waar allerlei mensen zich bij aansluiten om mutsen te haken voor mensen die door de behandeling van kanker kaal zijn geworden. „Direct vond ik dit een ontzettend mooi initiatief. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat een ziekte als kanker met je doet: je hebt zoveel aan je hoofd. Daarnaast beschikken lang niet alle chemopatiënten over de financiële middelen om een pruik aan te schaffen. Hoe mooi is het dan dat je met zoiets simpels als het haken van een muts iemand kunt helpen?” Door aansluiting te zoeken bij Fighting Cancer haakt May heel wat af. „Het mooie aan dit initiatief is dat het geheel vrijblijvend is. Ik ben niks verplicht en kan zoveel mutsen haken als ik wil. Als ik ’s avonds op de bank plof en er weer eens niets leuks op televisie is, pak ik al snel mijn haakwerk erbij. Zo’n muts is snel gehaakt en ik vind het gewoon heel leuk om te doen.”

Obstakel

Toch loopt May met het haken voor Fighting Cancer ook tegen een obstakel aan. „De gehaakte mutsen zijn bedoeld voor ziekenhuizen die zich hebben aangesloten bij het initiatief van Fighting Cancer. Zij zorgen ervoor dat de mutsen terechtkomen bij mensen die ze kunnen gebruiken. Helaas is het dichtstbijzijnde aangesloten ziekenhuis voor mij in Maastricht en omdat ik zelf verantwoordelijk ben voor de kosten om de mutsen daar te krijgen, wordt dit toch al snel een dure hobby. Het zou mooi zijn als meer ziekenhuizen aansluiting zoeken bij dit initiatief. Dat geeft mensen die zich inzetten voor Fighting Cancer meer mogelijkheden om dit te blijven doen.” Desondanks is May niet van plan te stoppen met het haken van de mutsen. „Nee, zolang ik het leuk blijf vinden ga ik gewoon door. Het is een te mooi initiatief om de handdoek in de ring te gooien. De gehaakte mutsen vinden hun bestemming wel.”

Nieuwe mutsen

Voor wie het goede werk van May graag steunt is er goed nieuws. „Om de uitgaven aan het nodige garen te bekostigen, zijn een aantal van mijn gehaakte mutsen te koop. Met het geld dat ik daarmee ophaal kan ik nieuw garen inslaan om weer nieuwe mutsen te haken. Maar wie zelf nog garens op zolder heeft liggen die niet gebruikt worden, staat het ook vrij om deze bij mij af te geven. Alle kleuren zijn welkom. Het gewenste materiaal is katoen of acryl. Omdat de mutsen op het hoofd gedragen worden is het natuurlijk wel handig als het niet kriebelt”, aldus May. Wie garens beschikbaar heeft voor May, kan haar een berichtje sturen via Facebook. „Heel graag. Dan kan ik weer aan de slag met het haken voor een heel mooi en goed doel.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen