SCP

Balans werk en privé: ‘Wel woorden, geen daden werkgevers’

Print
Balans werk en privé: ‘Wel woorden, geen daden werkgevers’

Afbeelding: Archieffoto De Limburger

Balans tussen werk en privé staat bij veel werkgevers hoog op de prioriteitenlijst. Maar regelingen die daaraan bijdragen als thuiswerken en flexibele werktijden zijn lang niet altijd mogelijk binnen organisaties.

Ook andere speerpunten van bedrijven, bijvoorbeeld het bevorderen van diversiteit op de werkvloer, bestaan vaak alleen op papier.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek. De organisatie bestudeerde de ontwikkelingen in het personeelsbeleid in verschillende sectoren in de periode tussen 2007 en 2018.

Rond 80 procent van de werkgevers erkent de verantwoordelijkheid om hun personeel bij te staan bij het combineren van werk en zorg. Tegelijkertijd biedt minder dan de helft van de bedrijven mogelijkheden tot thuiswerk aan. Flexibele werktijden zijn de norm bij zo’n 15 procent van de organisaties. Juist vrijheid in waar en wanneer mensen werken, verlaagt de druk voor personeel met jonge kinderen of mantelzorgtaken, merken de onderzoekers op.

Arbeidsbeperkingen

Daarnaast voelt twee derde van de werkgevers zich in meer of mindere mate verantwoordelijk om mensen met arbeidsbeperkingen aan te nemen. Dat staat haaks op de slechts 11 procent van de organisaties die de komende twee jaar daadwerkelijk meer mensen uit deze doelgroep in dienst willen nemen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen