Voortvluchtige drugsbaron geeft zichzelf aan bij Limburgse politie

Print
Voortvluchtige drugsbaron geeft zichzelf aan bij Limburgse politie

Afbeelding: ANP PHOTO XTRA/Lex van Lieshout.

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De Landgraafse drugsbaron John K. was ruim anderhalf jaar voortvluchtig, maar meldde zich twee weken plotseling op eigen initiatief bij de Limburgse politie.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Limburg. John K. werd in maart 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim negen jaar. Volgens de rechter was K. betrokken bij de invoer van vijftig kilo cocaïne. Ook zou hij grotere partijen van 550 en 200 kilo naar Nederland hebben proberen te halen. Om de import via de haven van Antwerpen te laten slagen, kocht hij overheidspersoneel om.

Daarnaast was K. in het bezit van vier vuurwapens zou hij ruim 350.000 euro en twee auto’s hebben witgewassen. Hij wordt gezien als één van de leiders van de internationale drugsoperaties. John K. was één van de hoofdrolspelers in het monsterproces ‘Wolf/Beretta’ en de rechterhand van Heerlenaar Robbie van L., een van de beruchtste drugsbaronnen die Limburg ooit heeft gehad. De zaak ‘Wolf/Beretta’ draait om een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige drugssmokkel van Midden-Amerika, China en Pakistan via de Antwerpse haven naar Nederland.

Geen toeval

Dat John K. zichzelf nu aangeeft bij de politie, is niet geheel toevallig. De Limburger werd namelijk ook in België gezocht. In 2009 werd hij daar veroordeeld tot acht jaar cel voor onder andere diefstal met geweld en ontvoering. Een gevangenisstraf in Nederland zou betekenen dat hij ook in België nog eens acht jaar de gevangenis in moest. De Belgische straf is sinds afgelopen zomer echter verjaard. In Nederland krijgt hij geen extra straf voor het ontlopen van de Belgische uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen