Sphinxterrein Maastricht op Europese lijst met industriële erfgoederen

Print
Sphinxterrein Maastricht op Europese lijst met industriële erfgoederen

Hildebrand de Boer in De Ruimte op het Sphinxterrein. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Het Sphinxterrein in Maastricht is sinds woensdag lid van het netwerk European Route of Industrial Heritage (ERIH). Daarmee moet het meer (toeristische) aandacht trekken.

Hildebrand de Boer, bestuurslid van de ERIH, kwam het nieuws vertellen tijdens een bijeenkomst in De Ruimte, een nieuwe horecaplek op het voormalige fabrieksterrein van de Sphinx, waar onder meer tegels en wc-potten werden gemaakt. „De Sphinx was een van de oudste industrieën van de noordelijke Nederlanden, die goed geconserveerd is gebleven.”

Ereplek

Het Sphinxterrein in Maastricht komt nu op een lijst van 2000 industriële erfgoederen in 43 Europese landen en als ‘ankerpunt’ krijgt het nog een ereplek ook. „Je kunt de geschiedenis heel goed zien en het hele gebied is dagelijks publiek toegankelijk.” Via ERIH, dat werkt met subsidie van de Europese Unie, krijgt het terrein een internationale etalage.

Functies

Wethouder Gert-Jan Krabbendam wees op de veelheid van functies die er nu zijn, zoals bioscopen, woonwarenhuis Loods 5, het Student Hotel, een rooftopbar, de biologische supermarkt Gedeelde Weelde, de Muziekgieterij en de Sphinxgalerij die de historie van de voormalige industrie belicht. „We hebben bewust niet voor een museum gekozen, maar voor een herbestemming met andere functies.”

In het gebied wordt momenteel gebouwd aan driehonderd woningen, die qua architectuur moeten aansluiten bij de historische fabrieksgebouwen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen