EHBO-vereniging Thorn stopt en schenkt interactieve knuffelhondjes aan Zorgcentrum Sterrebosch

Print
EHBO-vereniging Thorn stopt en schenkt interactieve knuffelhondjes aan Zorgcentrum Sterrebosch

De bewoners van Zorgcentrum Sterrebosch zijn blij met het cadeau van de EHBO-vereniging Thorn.

Thorn -

De rustig doezelende senioren in de recreatieruimte van Zorgcentrum Sterrebosch in Thorn kijken verrast op als drie heren van de EHBO-vereniging Thorn, vergezeld door enkele verzorgenden onverwacht de recreatieruimte binnen stappen met twee grote dozen in de handen. Voorzitter Harry Ortmans, penningmeester Jacques Stakenborg en bestuurslid Harrie Tubee brachten op deze regenachtige woensdagmiddag een verzameling levensechte hondjes om te liefkozen. Een bijzonder cadeau dat bij deze dementerende ouderen zichtbaar in de smaak valt. Hoewel het cadeau voor Sterrebosch natuurlijk meer dan welkom is, is de aanleiding voor deze verrassing voor de EHBO-leden minder prettig.

Per 31 december stopt de EHBO-vereniging van Thorn. Na precies zestig jaar valt het doek. Het ledenaantal is zo ver terug gelopen dat doorgaan weinig zin meer heeft. De baten dekken de kosten niet meer. “In de hoogtijdagen van de vereniging telde de EHBO Thorn maar liefst tachtig leden maar door ontwikkelingen in het bedrijfsleven waaronder de opkomst van de bedrijfshulpverlening (BHV) is de behoefte om bij de EHBO te gaan veel minder geworden,” kijkt Jacques Stakenborg, de nestor van de vereniging terug. “Daarom hebben we besloten om er definitief een punt achter te zetten. Door allerlei acties waaronder de bekende pleisteractie hebben we wat geld verdiend. Door als vereniging zuinig te leven hebben we, nu we gaan stoppen nog wat geld over gehouden. Dat geld is in de loop van de jaren opgehaald bij de inwoners van Thorn. In een ledenvergadering is besloten om dat resterende geld dus ook weer terug te laten vloeien in de Thorner gemeenschap. Daarvoor hebben we de senioren van zorgcentrum Sterrebosch uitgekozen.”

Die keuze is niet zomaar toevallig tot stand gekomen. “In het verleden hebben we jarenlang gebruik mogen maken van de faciliteiten van Sterrebosch”, geeft voorzitter Harry Ortmans aan. “We zijn hier altijd gastvrij ontvangen, er zijn ons zelfs nooit kosten in rekening gebracht. Daarom leek het ons gepast nu, op het einde van de rit toch nog iets terug te doen.”

Het idee om het geld voor de aanschaf van levensechte hondjes voor ouderen te besteden kwam van oorspronkelijk van voorzitter Ortmans. Het zijn uiteraard geen levende dieren maar ze zijn zeker voor dementerenden niet van echt te onderscheiden. Door zachtjes te blaffen, te kwispelen en door kopjes te geven reageren de hondjes op aanrakingen.

“Ik heb eerder gezien hoe mensen zich aan zo’n hondjes hechten”, vertelt Ortmans. “Daarom leek ons dit een passend cadeau voor de mensen van Sterrebosch. Ook Gonnie Tubee, echtgenote van ons medebestuurslid Harrie Tubee, al zevenendertig jaar werkzaam bij Sterrebosch en het werk door en door kent vond dit een prima idee. Als je nu de blijdschap ziet van die mensen als ze zo’n hondje op schoot hebben, dan weet ik zeker dat we de juiste keuze hebben gemaakt.”

Overigens hoeft Thorn zich geen zorgen te maken dat men bij de vele activiteiten die door het jaar in Thorn plaats vinden verstoken blijft van EHBO-hulp. ”Wij werken al langere tijd tot grote tevredenheid samen met de EHBO-vereniging Heel”, legt Stakenborg uit. “We maken gebruik van de faciliteiten van Heel. Als er nu in Thorn activiteiten zijn waarbij EHBO-mensen gewenst zijn wordt die organisatie doorverwezen naar de EHBO-vereniging Heel en zij zorgen dat voldoende EHBO-mensen beschikbaar zijn. Ook wie EHBO-lessen wil gaan volgen of lid wil worden van een EHBO-vereniging kan natuurlijk terecht in Heel”, besluit Jacques.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen