Turkse inval in Noordoost-Syrië is begonnen

Print
Turkse inval in Noordoost-Syrië is begonnen

Soldaten van de door Turkije gesteunde Syrian National Army maken zich klaar voor de strijd. Afbeelding: EPA

De Turkse president Erdogan heeft het begin van de militaire operatie in Syrië aangekondigd. De actie komt nadat president Donald Trump besloot om Amerikaanse soldaten die in Noord-Syrië Koerdische troepen bijstaan weg te halen.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat Turkije is begonnen met luchtaanvallen. ,,Er is veel paniek onder de mensen.”

Lees ook: Wat je moet weten over de Turkse inval in Syrië

De stap zat er al langere tijd aan te komen. De Turkse regering wil Koerdische milities op afstand houden die, volgens de Turkse overheid, net als de Turks-Koerdische PKK uit terroristen bestaan. Erdogan wil er daarnaast een gebied creëren waar twee tot drie miljoen Syrische vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Nu zitten die nog in Turkije.

Vredeslente

,,Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren”, schrijft Erdogan op Twitter. ,,De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis”, vervolgt de president.

De Amerikaanse president Donald Trump liet woensdag weten dat vijftig Amerikaanse militairen uit het gebied zijn teruggetrokken.

Volgens een verslaggever van CNN Turk zijn er in de Syrische grensplaats Ras al Ain zware explosies te horen.