Limburgs Landschap wandelt over Bergse Heide en Ingendael

Print
Limburgs Landschap wandelt over Bergse Heide en Ingendael

Het is herfst op de Bergse Heide en het Ingendael. Afbeelding: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen -

Stichting het Limburgs Landschap houdt op zondag 27 oktober een rondwandeling door de natuurgebieden Bergse Heide en Ingendael. De excursie vertrekt om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem / Berg en Terblijt.

De eerder niet toegankelijke akkers en graslanden in het Ingendael zijn sinds 1996 aan landbouwkundig gebruik onttrokken en teruggegeven aan de natuur. Er loopt nu een kudde Gallowayrunderen die ervoor zorgt dat het gebied niet dichtgroeit met bos. Er is veel variatie ontstaan met bijzondere soorten.

In het hellingbos van de Bergse Heide staan eiken, berken, beuken en haagbeuken. De oude bomen en de afwisseling in soorten zorgen ervoor dat het bos bijzonder vogelrijk is. Langzaam maar zeker beginnen de boombladeren te verkleuren en af te vallen, maar de knoppen voor de bladeren van volgend jaar zijn alweer aanwezig en wachten op het nieuwe voorjaar.

De Meertensgroeve ligt in de Bergse Heide nabij Vilt. Het is een oude grindgroeve. Door de beschutte ligging en de open schrale vegetatie is het een apart gebied binnen de Bergse Heide. De zeldzame vroedmeesterpad vindt er een geschikte leefomgeving. Vanwege z’n roep, dat op een belletje lijkt, wordt de vroedmeesterpad ook wel ‘klungelke’ genoemd.

Meer informatie via Stichting het Limburgs Landschap, telefoonnummer 077-4737575.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen