Nobelprijzen literatuur naar Poolse en Oostenrijkse schrijvers

Print
Nobelprijzen literatuur naar Poolse en Oostenrijkse schrijvers

De Nobelprijs voor de Literatuur is donderdag in Stockholm toegekend aan de Poolse schrijver Olga Tokarczuk en de Oostenrijkse auteur Peter Handke. Ze wonnen voor respectievelijk het jaar 2018 en 2019.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de onderscheiding dat er twee winnaars tegelijk worden bekroond. De prestigieuze literatuurprijs werd in 2018 niet uitgereikt, vanwege een seksschandaal rond de echtgenoot van comitélid Katarina Frostenson, fotograaf Jean-Claude Arnault. De Fransman kreeg vorig jaar een celstraf opgelegd wegens verkrachting. Frostenson zelf verliet de Academie nadat uit onderzoek was gebleken dat ze vertrouwelijke informatie had gelekt.

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt sinds 1901 uitgereikt. In 2017 werd de onderscheiding toegekend aan de Japanse schrijver Kazuo Ishiguro. Daarvoor ging hij naar onder anderen Bob Dylan (2016), J.M. Coetzee (2003), Günter Grass (1999), Gabriel García Márquez (1982) en Samuel Beckett (1969).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen