Meld misdaad

Wijkagent Hette Broeksma kondigt meldingenkaart aan

Print
Wijkagent Hette Broeksma kondigt meldingenkaart aan

Wijkagent Hette Broeksma; ,,Signaleer je huiselijk geweld, en wil je dit melden? Lever dan een meldingenkaart in”. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Noord-Limburg -

De politie in de regio heeft graag extra oren en ogen. De opmerkzaamheid van buurtbewoners kan daar een bijdrage aan leveren. Mensen die een ongewone en verdachte of situatie in hun woonomgeving zien kunnen daarvan anoniem melding maken bij de politie. ,,De nieuwe meldingenkaarten maken anoniem melden een stuk gemakkelijker”, zegt de Bergense wijkagent Hette Broeksma.

Veel mensen hebben drempelvrees om naar de politie te stappen om een misdaad, overlast of verdachte situatie te melden. ,,Er bestaat angst om dit soort dingen bij ons te melden. Mensen zijn bang omdat ze denken dat hun gegevens bij daders bekend worden. Dat is absoluut niet zo”, onderstreept Broeksma.

De wijkagent kent de problematiek in zijn gemeente Bergen. ,,Het komt geregeld voor dat er hennep gekweekt wordt in woningen. Zo’n geval is vaak te herleiden aan bewegingen op ongewone momenten.” Het is belangrijk deze feiten te melden. Bovendien komt het de veiligheid ten goede. ,,Als er een hennepkwekerij in een woonhuis gevestigd is wordt de kans op brand groter”, zegt hij. In Bergen werden de laatste jaren ook Xtc-lab ontdekt. Vaak zijn deze ondergebracht in leegstaande loodsen in het buitengebied. ,,Een zoete geur verraadt vaak een Xtc-lab.” De wijkagent zegt dat de politie hierbij hulp van derden inroept. ,,We hebben brancheorganisatie LLTB gevraagd eigenaren goed op te letten aan wie zij een schuur verhuren.” Huiselijk geweld komt helaas (te vaak) voor, ook in Bergen. Hoewel deze misstanden in familiaire kring plaatsvinden, zijn de gevolgen vaak merkbaar. ,,Signaleer je een geval van huiselijk geweld? En wil je dit anoniem melden? Lever dan een meldingenkaart in. Maar ook de buurtbewoner die regelmatig roekeloos door de straat raast mag gemeld worden.”

Wie niet over internet beschikt kan de meldingenkaart invullen en opsturen. Hiermee kan een verdachte situatie omschreven worden. Het is mogelijk dat anoniem te doen of de gegevens in te vullen zodat de politie contact kan opnemen als er vragen zijn. Als de situatie omschreven wordt, is het een kwestie van de kaart vouwen, dichtplakken en in de brievenbus doen. De meldingenkaart mag ook in de brievenbus van het politiebureau gedaan worden. Natuurlijk kan er ook anoniem melding worden gemaakt bij de onafhankelijke stichting M. (Meld Misdaad Anoniem) via het gratis telefoonnummer 0800-7000.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen