Bijna 400 Limburgers beboet voor appen en bellen op de fiets

Print
Bijna 400 Limburgers beboet voor appen en bellen op de fiets

Afbeelding: ANP XTRA

In de maanden juli en augustus hebben in Limburg opgeteld 395 mensen een boete gekregen voor het mobiel bellen, appen of sms-en op de fiets. Landelijk werden in totaal 9248 bonnen uitgedeeld.

Dat blijkt uit gegevens van de politie en het Centraal Justitieel Incassobureau dat de boetes int.

Lees ook: Voor zijn zoon is het te laat, maar vader Michael smeekt alle fietsers: ‘Let op de weg, niet op je telefoon’

Zogenoemd handheld bellen, appen of sms’en op de fiets is sinds 1 juli wettelijk verboden. Wie het toch doet, riskeert een boete van 95 euro. Zo leverden de 395 Limburgse boetes de staatskas 37.525 euro op. Cijfers over het aantal boetes in september zijn er nog niet. Ook een onderverdeling naar gemeenten in de provincie ontbreekt.

Lage score

Met de 395 bekeuringen scoort Limburg het laagst van de tien politiebasiseenheden. In de regio Den Haag werden 1667 bekeuringen uitgeschreven, leert een overzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Woordvoerder Michiel Maes van de Limburgse politie heeft geen eenduidige verklaring voor die relatief lage score. „Het zou ermee te maken kunnen hebben dat wij, anders dan in andere regio’s, geen speciale acties op dit nieuwe verbod. We hebben de controle meegenomen in ons reguliere werk en zijn zeker niet met tien agente bij allerlei scholen gaan staan.”

Overigens is de politie-eenheid Limburg de kleinste van de tien binnen de nationale politie. Zo zou de lage score hier ook mede ingegeven kunnen zijn door het feit dat er simpelweg minder agenten zijn om die boetes uit te delen.

Jeugd

De invoering van het appverbod op de fiets is voornamelijk gericht op de jeugd. Driekwart van de jongeren tussen 18 en 24 jaar oud kijkt soms of regelmatig op hun smartphone tijdens het fietsen, bleek onlangs uit onderzoek.

Met de 9248 landelijke boetes voor bellen op de fiets komt het totale aantal bekeuringen voor handheld-bellen – inclusief niet handsfree bellen in de auto – in de maanden mei tot en met augustus op 44.540. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2018.