Zaterdag geschrapt bij GP Japan, kwalificatie op zondag

Print
Zaterdag geschrapt bij GP Japan, kwalificatie op zondag

Afbeelding: EPA

De FIA heeft vanwege de tyfoondreiging in Japan de volledige zaterdag geschrapt uit het programma van de GP van Japan. De kwalificatie vindt nu zondagochtend plaats om 10 uur lokale tijd (03.00 uur Nederlandse tijd).

Net als de organisatie van het WK rugby in Japan - die enkele wedstrijden heeft geschrapt - heeft ook motorsportkoepel FIA in overleg met de lokale organisatie van de GP van Japan besloten geen enkel risico te nemen met de tyfoon Hagibis die zaterdag Japan zal bereiken. Dat betekent dat de zaterdag volledig uit het programma van het raceweekeinde is gehaald. De derde vrije training is in zijn geheel geschrapt, de kwalificatie vindt om 03.00 uur (Nederlandse tijd) plaats op de racedag zondag.

Lees ook: Tyfoon verontrust Verstappen niet: mijn speedboot staat standby

Hagibis zal in de nacht van vrijdag op zaterdag landen aan de kust van Japan ter hoogte van Tokio. Suzuka, dat op 400 kilometer afstand van de Japanse hoofdstad ligt, zal minder zwaar getroffen worden, maar ook in de stad waar het circuit ligt, wordt forse overlast verwacht. Hevige regenval en stormwind met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur is mogelijk.

Daarom heeft de FIA in overleg met de lokale organisatie besloten dat het circuit zaterdag gesloten zal blijven om te voorkomen dat er fans zullen afreizen naar Suzuka.

Video: De Limburger

Race

De race op zondag zal naar verwachting op de normale tijd door kunnen gaan. Dat is dus om 07.10 uur Nederlandse tijd en 14.10 uur Japanse tijd. Voor die dag wordt hier zon voorspeld met lichte bewolking en 26 graden.

Max Verstappen in oude Honda-bolide. Video: De Limburger