‘Heerlyckheyt Schaesberg’ siert kern met nieuwe banieren

Print
‘Heerlyckheyt Schaesberg’ siert kern met nieuwe banieren

Ronald van den Eijnden bij een van de nieuwe banieren die het winkelhart van Schaesberg sieren. Afbeelding: Peter Trompetter

Schaesberg -

Een gestileerde voorstelling van het wapen van de voormalige gemeente Schaesberg siert sinds kort de lantaarnpalen van de Landgraafse kern. Dit is een initiatief van de Stichting Heerlyckeyt Schaesberg, die hiermee herkenbaar wil maken dat de stichting een bijzondere historische of culturele activiteit in petto heeft of uitvoert.

In 2019 heeft de Ondernemersvereniging Schaesberg samen met de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) van de gemeente Landgraaf het initiatief genomen om het winkelgebied van Schaesberg op te fleuren met sfeerverlichting aan lantaarnpalen. Relim Metaal heeft deze geproduceerd. Aan deze sfeerverlichting kunnen banieren bevestigd worden om een bepaald thema extra te benadrukken, bijvoorbeeld Kerst en Pinkpop. Of dus activiteiten van de stichting Heerlyckheyt Schaesberg.

Schaesberg

De stichting met vertegenwoordigers uit het kerkbestuur (Twan Brouns), Omroep Landgraaf (Jack Lussenburg) en ondernemersvereniging Schaesberg (Ronald van den Eijnden) heeft als doen om ‘jaarlijks activiteiten te stimuleren, faciliteren en organiseren die bijdragen aan het vergroten van het historisch en cultureel besef en de gemeenschapszin van inwoners van de kern Schaesberg’, maar ook daarbuiten. De stichting wil zich zo veel mogelijk samen met lokale organisaties, verenigingen en inwoners van Schaesberg inzetten voor aansprekende activiteiten voor jong en oud waarin kennis óver en beleving ván de geschiedenis en cultuur van de kern Schaesberg centraal staan.

De banieren worden gedurende een ruime periode gebruikt en afgewisseld met een andere banier als een nieuw thema daartoe aanleiding geeft. Het led-kleurenpalet van de sfeerverlichting zal steeds overeenkomstig het thema aangepast worden.

Wapen

Ronald van den Eijnden geeft aan dat de afbeelding op het banier een gestileerde voorstelling van fragmenten uit het wapen van de voormalige gemeente Schaesberg betreft. „Min of meer centraal in de afbeelding is een grote rode zogenaamde ‘bol’ (of ‘koek’) zichtbaar. Deze verbeeldt één van de drie rode bollen of koeken die te zien waren in twee vlakken van het wapen van het geslacht van Schaesberg.” De ‘sprieten’ in geel staan voor de zes ‘takken’ van het hertengewei in de twee andere vlakken van het oorspronkelijke wapen van Schaesberg. „De takken stonden symbool voor de familie van Retersbeek. Ze waren oorspronkelijk groen op een gouden ondergrond. Wij hebben het hertengewei dus gestileerd tot zes ‘sprieten’ in geel op een groene ondergrond.”

In blauw is de barensteel weergegeven met vier naar beneden gerichte ‘stelen’ (een aanduiding voor de opeenvolgende generaties van de familie van Schaesberg). „In het wapen waren oorspronkelijk slechts drie ‘stelen’ (generaties) zichtbaar. Wij hebben er een vierde ‘generatie’ (400 jaar Heerlijkheid Schaesberg) aan toegevoegd”, licht Van den Eijnden toe.

Activiteiten

Het borrelt van de ideeën bij de bestuursleden om van alles op historisch en cultureel gebied te ondernemen, meldt voorzitter Twan Brouns. „Op 13 oktober herdachten we de herdenking van het bombardement op Leenhof in 1944. En op 20 oktober onthullen we een lezenaar met teksten over Frans Erens nabij Slot Schaesberg. Tot 25 oktober is er een foto-expositie in het Burgerhoes over de historisch wandeling die op 23 juni in het kader van 400 jaar Heerlijkheid Schaesberg gehouden werd, met als afsluiting de onthulling van het door Relim Metaal gemaakte wegkruis bij Slot Schaesberg. Aan alle winkeliers in winkelgebied Schaesberg is gevraagd om deel te nemen aan een kerststallenexpositie in hun etalage. Deze expositie met wandelroute wordt van 8 december tot 8 januari gehouden. Ook particulieren kunnen aan deze expositie meedoen door zich bij de stichting aan te melden. Verder wordt in samenwerking met de VVV een kerststallenwandeling voorbereid naar Slot Schaesberg. Deze is op 15 december.”

In 2020 is het de bedoeling om de historische wandeltocht tussen de Petrus en Pauluskerk en Slot Schaesberg opnieuw te organiseren, eveneens in samenwerking met de VVV. Brouns besluit zijn verhaal met de opmerking dat zij zich als stichting aanbevolen houden voor ideeën van geïnteresseerde burgers mits deze passen binnen de kaders van de doelstelling van de stichting.

Zie voor meer informatie: www.heerlyckheytschaesberg.nl.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen