Emil Bernardi: een leven lang wonen en filmen in de wijk Mariarade

Print
Emil Bernardi: een leven lang wonen en filmen in de wijk Mariarade

Emil Bernardi blijft ondanks zijn hoge leeftijd de activiteiten en gebeurtenissen in ‘zijn’ wijk Mariarade vastleggen. Afbeelding: Peter Trompetter

Hoensbroek -

Ondanks bijna tachtig jaar op de teller heeft Hoensbroekenaar Emil Bernardi weinig te klagen, vindt hij. Hij fietst en wandelt graag en is ‘nog goed bij de les’ zoals hij het zelf omschrijft. Gelukkig maar, want als geboren en getogen inwoner van Mariarade is hij steeds volop in de weer. „Probleem is alleen dat mijn gehoor achteruit gaat”, legt hij uit. „In een-op-een gesprekken heb ik daar nauwelijks last van, in gezelschappen daarentegen des te meer.”

Als bestuurslid van de buurtvereniging, een van de functies die Emil Bernardi (79) sinds jaar en dag uitoefent, heeft hij daar eveneens mee te kampen. Toch weerhoudt hem dat er niet van actief te blijven. „Nee, waarom zou ik stoppen? Ik heb mijn hele leven van alles gedaan voor de gemeenschap, ik ben hier thuis en voel me betrokken bij de wijk.” Ooit was hij fanatiek speler van het eerste elftal van voetbalvereniging Mariarade en trainer/leider bij de jeugdelftallen. Daarnaast poetste hij samen met zijn vrouw Yvonne en zijn moeder de Heilig Hartkerk tot die in 2014 definitief dicht ging. „En we hebben er met hulp van verenigingen de Lourdesgrot en de crypte opgeknapt”, lacht hij. „Tussen de bedrijven door heb ik zelfs gitaar leren spelen.”

Koren

Als kind groeide Emil op in de Beatrixstraat, Grubbelaan en Hommerterweg. „Onder de rook van de Staatsmijn Emma ravotten we in het veld, poften we aardappelen en voetbalden we in de wei naast smederij Nijsten. Ook herinner ik me dat mijn broer Pierre daags voor zijn plechtige communie wegens lopen door het korenveld mee moest naar het politiebureau. ‘Ik mag niet door het koren lopen’ moest hij als straf de nodige keren schrijven.”

Historisch Mariarade

De meeste mensen kennen Emil Bernardi evenwel als de man van Historisch Mariarade, een Facebookpagina én een website waarop hij samen met buurtgenoten Hein Bisschops en Peter Sikora talloze foto’s en filmbeelden bijeen heeft gebracht. Keurig gerangschikt rond thema’s als religie, verenigingen, onderwijs of straten en pleinen. Ook vind je er afbeeldingen van bidprentjes, briefkaarten en grafmonumenten. Evenals plakboeken en enkele persoonlijke verhalen van mensen die opgroeiden in Mariarade. „Die website stamt uit 2015, het jaar waarin de parochie het honderdjarig bestaan vierde”, blikt hij terug. „Ik heb altijd foto’s verzameld van de wijk, bijvoorbeeld van de bekende DSM-fotograaf Karel van Straaten. En sinds begin jaren zestig ben ik uit liefhebberij gaan filmen. Van processies, communies en trouwpartijen tot en met buurtdagen en -feesten, het afscheid van Piet Boonstra als schoolhoofd, de heropening van de speeltuin of het afgebrande ‘gebouwtje’, carnavalsactiviteiten, het bezoek van Sinterklaas of de ingebruikname van de verschillende basisscholen. Je kunt op de site tevens oude historische films bekijken uit het parochiearchief. De toenmalige rector, pater Rombouts, was een enthousiast filmer en die opnames zijn bewaard gebleven.”

Digitaal

Waar hij met zijn foto- en filmarchief straks naartoe moet? Emil Bernardi: “Vrijwel alles is ondertussen gedigitaliseerd en op schijf gezet. Een flink deel heb ik overgedragen aan Hein Bisschops en Hein Giesen, de auteurs van het jubileumboek ‘Mariarade 100 jaar. Van Kloosterkolonie tot Mariarade’. Voorlopig blijf ik gewoon verder verzamelen en filmen. Wie nog materiaal in bezit heeft en dat kwijt wil kan daarom contact met me opnemen via mijn website www.historischmariarade.nl of via Facebook. Ik bekijk met plezier of ik er iets mee kan.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →