Nederland schort wapenexport Turkije op

Print
Nederland schort wapenexport Turkije op

Vicepremier Hugo de Jonge geeft een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Afbeelding: ANP/Remko de Waa

Nederland schort de wapenexport naar Turkije op. Zolang het land bezig is met een militaire operatie in Noord-Syrië zullen geen exportvergunningen worden afgegeven.

Dat zei vicepremier Hugo de Jonge vrijdag na afloop van de ministerraad. ,,Dit is een forse stap. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zal maandag in Brussel andere EU-landen oproepen hetzelfde te doen.” De Tweede Kamer had donderdag al opgeroepen tot een wapenembargo.

Lees ook: LIVE: 22 Koerdische strijders gedood, duizenden vluchtelingen geëvacueerd om Turkse aanvallen

Risico

In dat debat stelde minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) donderdag al dat exportvergunningen niet worden afgegeven als er een risico bestaat dat wapens worden ingezet voor iets waarbij mensenrechten worden geschonden of de regionale stabiliteit wordt ondermijnd. Zo werden vorig jaar al vijf aanvragen van Turkije afgewezen. Kaag zei toen nog ‘geen voorstander’ te zijn van een eenzijdig wapenembargo.

Staatsbezoek

Minister Blok was aanvankelijk niet van plan om maandag naar Brussel af te reizen. Hij zou meegaan naar India, waar de koning en koningin een staatsbezoek afleggen. Hij heeft uiteindelijk zijn agenda toch omgegooid om met de buitenlandministers van de Europese Unie over de Turkse inval in Noord-Syrië te spreken.