Aantal slachtoffers Turkse invasie loopt op

Print
Aantal slachtoffers Turkse invasie loopt op

Familieleden rouwen om de dood van de tien maanden oude Mohammed Omar Saar. Het jongetje kwam om bij een Koerdisch mortieraanval op de Turkse grensstad Akcakale. Afbeelding: AP

Het aantal slachtoffers van de Turkse invasie in Noord-Syrië loopt op. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn tenminste 32 soldaten van de SDF gesneuveld en ook zijn 34 door Turkije gesteunde Syrische rebellen omgekomen.

In de door beide zijden gevoerde propagandaoorlog meldt het Turkse ministerie van Defensie vrijdag dat tenminste 342 Koerden zijn gesneuveld. Er zou ook één Turkse soldaat zijn omgekomen en drie gewond zijn geraakt.

Lees ook: LIVE: 22 Koerdische strijders gedood, duizenden vluchtelingen geëvacueerd om Turkse aanvallen

Hoeveel burgers aan beide zijden zijn omgekomen is onduidelijk. Tenminste twee burgers zijn omgekomen in de Turkse grensstad Akcakale, waaronder een baby. Gevreesd wordt dat enige tientallen burgers aan Koerdische kant zijn gedood of gewond zijn geraakt. ,,Dit zijn de zwaarste gevechten van de afgelopen dagen”, bevestigt Marvan Qamishlo, woordvoerder van de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Volgens het Wereld Voedsel Programma (WFP) zijn nu ruim 70.000 mensen op de vlucht.

Internationale kritiek

Het nieuwe front in de Syrische oorlog, dat werd geopend nadat de Amerikaanse president Trump had besloten Amerikaanse troepen terug te trekken uit het grensgebied, zorgt voor groeiende internationale kritiek. Onder andere de EU, Rusland, China, Iran en ook de Verenigde Staten zijn bezorgd om een escalatie.

De Amerikaanse president weerspreekt dat hij de Koerden – een loyale bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) - in de steek heeft gelaten. Trump denkt dat hij een bemiddelende rol kan spelen en sluit ook niet uit tot sancties tegen Turkije te zullen besluiten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft zojuist gezegd dat de Turkse invasie een bedreiging vormt voor het succesvol bestrijden van Islamitische Staat.

De Turkse lucht- en artillerieaanvallen concentreren zich op het gebied rond de grensstad Ras al-Ayn en bij de stad Tel Abyad, 120 kilometer westelijker

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen