Zwaarste tyfoon in 60 jaar bereikt Japan

Print
Zwaarste tyfoon in 60 jaar bereikt Japan

Zandzakken op het circuit van Suzuka Afbeelding: De Limburger

In Japan hebben honderdduizenden mensen het dringende advies gekregen te vertrekken vanwege de tyfoon Hagibis. Dat is de zwaarste tyfoon die Japan treft in 60 jaar.

Het openbare leven ligt grotendeels stil, trein- en vliegverkeer is veelal geschrapt. Winkels, fabrieken en metro’s zijn uit voorzorg gesloten.

Lees ook: Formule 1 als houvast in de storm voor racemaffe Japanse fans

Tienduizenden huishoudens zitten al zonder stroom. Zeker een persoon is omgekomen. Schappen in de supermarkten zijn leeg omdat mensen massaal aan het hamsteren waren geslagen in afwachting van de tyfoon. De superstorm, met windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur, dreigt Tokio en andere gebieden in Oost-Japan te treffen met de ergste regenval in ongeveer 60 jaar. Op sommige plaatsen wordt wel een meter regen verwacht

Hagibis, dat snelheid betekent, zal naar verwachting zaterdagavond (lokale tijd) op het eiland Honshu aan land komen en volgt op Faxai, een van de zwaarste tyfoons die Japan een maand geleden nog teisterde. Daarbij werden meer dan 30.000 huizen verwoest en viel een groot deel van het energienetwerk uit.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka gaat zaterdag niet door. Die is verplaatst naar de nacht van zaterdag op zondag. Twee wedstrijden van het WK rugby zijn eveneens uit voorzorg afgelast.

Zwaarste tyfoon in 60 jaar bereikt Japan
Foto: De Limburger
Zwaarste tyfoon in 60 jaar bereikt Japan
Foto: De Limburger
Zwaarste tyfoon in 60 jaar bereikt Japan
Foto: AFP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen