Limburgse boeren twijfelen over deelname aan nieuwe protestactie

Print
Limburgse boeren twijfelen over deelname aan nieuwe protestactie

Afbeelding: ANP

Landbouworganisatie LTO Noord roept haar leden op maandag om 12.00 uur te demonstreren bij de provinciehuizen. De organisatie schaart zich achter de boeren. LTO Noord wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen.

Vrijdag protesteerden boeren al bij provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland. In Friesland zijn vervolgens de stikstofmaatregelen geschrapt. „Dit zou een wake-upcall moeten zijn voor alle provincies”, zegt voorzitter van LTO Noord Dirk Bruins. „We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert en dat de provincies vervolgens ook nog eens de eigen interpretatie van de beleidsregels geeft is voor ons de druppel.”

Onbekend is hoeveel boeren maandag naar de provinciehuizen gaan. Friese boeren blijven thuis, omdat de regels daar al van tafel zijn. Agrariërs uit Zeeland en Limburg weten nog niet of ze meedoen aan de actie.

Het is niet voor het eerst dat boeren protesteren tegen het stikstofbeleid. Op 1 oktober kwamen zij massaal met naar het Malieveld in Den Haag, onder meer omdat ze zich oneerlijk behandeld voelen in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van stikstofuitstoot. De protestactie zorgde voor ruim 1000 kilometer file op de Nederlandse wegen. Naast de gang naar de provinciehuizen maandag is ook voor woensdag een protest aangekondigd. Boeren willen dan om 09.00 uur verzamelen bij het RIVM in Bilthoven om daar actie te voeren en dan rond het middaguur doorrijden naar Den Haag. Daar willen ze voor het gebouw van de Tweede Kamer demonstreren.