Een stukje archiefgeschiedenis blootgelegd in lezing

Print
Een stukje archiefgeschiedenis blootgelegd in lezing

Enkele oude rechterlijke archiefboeken. Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn

Thorn -

In zaal Oad Thoear verzorg de heer mr. dr. Jacques van Rensch op maandag 28 oktober een lezing met als titel ‘rechterlijke archieven in de 19e en 20e eeuw’, aanvang 20.00 uur.

Daarbij richt de spreker zich voornamelijk op de rechterlijke archieven van na 1800, in plaats van de gebruikelijke archieven van schepenbanken. Deze zijn uit de tijd voor 1800 en vaak de belangrijkste bron voor de plaatselijke geschiedenis. De rechterlijke archieven zijn echter minder bekend en gebruikt omdat deze niet per plaats, maar per kanton of arrondissement georganiseerd waren. En vooral de lange series inventarisnummers met jaartallen en nummers maken de raadpleging omslachtig. Soms is de ordening ook nog gebrekkig of zijn de archieven niet compleet. Ten slotte zijn er voor de archieven jonger dan 75-100 jaar beperkingen in de openbaarheid. Al deze bezwaren schrikken potentiële gebruikers af. Zonde, want deze archieven kunnen interessant materiaal opleveren voor familiegeschiedenis en plaatselijke geschiedenis. In de lezing wordt vooral ingegaan op de gebruiksmogelijkheden, de belangrijkste procedures en de manier waarop die in de archiefvormer worden gebruikt. Verder komen aan de orde de taakgebieden van de rechtspraak (strafrecht, civiel recht, familierecht, faillissement, bijzondere registers), de eigen toegangen van het archief en soms ook onverwachte toegangen in vorm van perspublicaties. Van Rensch geeft ook enkele voorbeelden uit de omgeving van Thorn. Tenslotte worden ook nog enkele opmerkingen gemaakt over de niet-openbare archieven en de actuele relevantie daarvan. De locatie is gelegen aan de Steegputstraat 2-4 in Thorn. De lezing is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,-.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen