Bottas wint GP van Japan, nachtmerrie voor Verstappen

Print
Bottas wint GP van Japan, nachtmerrie voor Verstappen

Afbeelding: AFP

De thuisrace van Red Bull Honda is voor Max Verstappen uitgedraaid op een nachtmerrie. Valtteri Bottas won de race, Mercedes stelde de constructeurstitel veilig.

Na een kwalificatie waarbij er voor Verstappen van alles mis ging, bleek de schade opgedaan in ronde 1 van de GP van Japan na een crash met Charles Leclerc er te veel aan. Verstappen moest opgeven in ronde 15 en was vooral boos op de wedstrijdleiding en Leclerc: ,Wat moet je nog meer doen om een straf te krijgen?’’

Lees ook: Verstappen boos op wedstrijdleiding: ‘Wat moet je nog meer doen om straf te krijgen?’

Spektakel

Volop spektakel in die eerste ronde op Suzuka, maar niet van het soort dat Max Verstappen graag ziet. Nadat eerst Sebastian Vettel vanaf pole een slechte start kende en Valtteri Bottas voorbij zag flitsen, wilde de Limburger na een goede start meteen aan Charles Leclerc voorbij. Dat leek te lukken totdat Leclerc op Verstappen instuurde en de Red Bull vol in de flank raakte.

Lees ook: Verstappen al na 14 ronden klaar in Japan door touché met Leclerc

Dat die move van Leclerc aanvankelijk niet tot een onderzoek door de stewards leidde, vond Verstappen onbegrijpelijk: ,,Wat? Waar moet ik heen dan?’’ zei de Limburger furieus via de boordradio. Een paar ronden later gaf de wedstrijdleiding aan het incident toch te laten bekijken door de stewards. Dat gebeurde pas na de wedstrijd.

Remmen

Verstappen ging na de crash niet de pits in, Leclerc een paar ronden later wel. Toch kreeg de Limburger problemen door de schade die hij had opgelopen. De remmen van zijn RB15 functioneerden niet goed en de balans was weg. In de vijftiende ronde was het einde verhaal voor Verstappen. Hij parkeerde zijn bolide in de pitbox. ,,Ik heb nog nooit zo veel schade gezien aan de zijkant van een auto. Het ging echt niet meer.’’

Bottas

Vooraan was het een strategisch spel van pitstops tussen Mercedes en Ferrari. Bottas versus Vettel in de strijd om de overwinning met daarachter een jagende Lewis Hamilton. Uiteindelijk trok Valtteri Bottas aan het langste eind. Vettel werd tweede voor Hamilton. Nog geen wereldtitel voor de Brit, maar wel al de constructeurstitel voor Mercedes.