Supertalent Gauff (15) pakt eerst toernooizege

Print
Supertalent Gauff (15) pakt eerst toernooizege

Coco Gauff in actie in de finale in Linz. Afbeelding: AFP

De 15-jarige Coco Gauff heeft in het Oostenrijkse Linz haar eerste grote toernooi gewonnen. In de WTA-finale was de Amerikaanse in drie sets te sterk voor Jelena Ostapenko: 6-3, 1-6, 6-2.

In de eerste set ging het aardig tegen elkaar op, maar trok Gauff aan het langste eind. Ostapenko bleek daardoor niet van slag. Ze domineerde de tweede set en haalde die dan ook eenvoudig binnen. In de derde set revancheerde Gauff zich op fenomenale wijze. Ze kwam op een 5-0 voorsprong, verloor vervolgens twee sets tegen de 22-jarige tennisster uit Letland om alsnog haar eerste toernooizege binnen te halen: 6-2.

Na het zien van de Hawkeye-beelden bleek de inzet van Ostapenko uit. Gauff leek het amper te kunnen geloven. Een vreugdekreet volgde direct nadat ze realiseerde dat het ze toernooi achter haar naam had geschreven.

Lucky loser

De Amerikaanse, die de jongste WTA-finalist is sinds Vaidisova in 2004 in Tasjkent, werd als zogeheten ‘lucky loser’ toegelaten tot het hoofdtoernooi. De jongste speelster ooit die een WTA-titel won is Tracy Austin. Zij was 14 en 28 dagen toen de in 1997 in Portland historie schreef.

Door haar titel in Linz zal Gauff maandag haar debuut maken in de mondiale top 100. Ze komt binnen op de 71ste plaats. De tienersensatie, vrijdag al te sterk voor Kiki Bertens, was in de halve finale de Duitse Andrea Petkovic de baas (6-4 6-4).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →