Herinneringen ophalen met muziek in huiskamers van Beek & Bos

Print
Herinneringen ophalen met muziek in huiskamers van Beek & Bos

Met haar mondharmonica brengt Elke Bergs herinneringen van vroeger terug naar de bewoners van Beek & Bos. Afbeelding: Beek & Bos

Heythuysen -

Een aantal keren per seizoen brengt Elke Bergs met haar mondharmonica een bezoek aan de huiskamers Klaproos, Jasmijn en Korenbloem van Beek & Bos in Heythuysen. De melodieën brengen herinneringen naar boven bij de bewoners in die huiskamers die allemaal en vorm van dementie hebben.

„Onze bewoners veren bijna letterlijk op als Elke muziek komt maken”, vertelt Jacqueline Gielen, verzorgende IG bij Beek & Bos. „We weten dat het muziekgeheugen het langste intact blijft en dat merk je. Het is zo mooi en verrassend wat er gebeurt als Elke melodieën uit de jaren ‘40 of ‘50 begint te spelen. Dat is de muziek uit hun jeugd. De woorden van de liedjes komen spontaan terug en er wordt echt volop meegezongen!”

Muziek van vroeger

Elke groeide zelf op in een gezin van tien kinderen. Net als bij veel andere gezinnen werd er muziek gemaakt en samen gezongen. Haar vader speelde mondharmonica. „Die muziek en de klanken van de mondharmonica fascineerden mij als 6-jarig meisje al”, vertelt Elke. „Als mijn vader niet thuis was, pakte ik de mondharmonica en heb me dit instrument zelf eigen gemaakt. Ik speel nu nog steeds de muziek die mijn vader vroeger bij ons thuis speelde. Dat is de muziek uit de tijd van mijn ouders en dus ook van de bewoners van Beek & Bos.”

Glimlach

Sinds drie jaar kom Elke ieder seizoen muziek maken in de huiskamers van Beek & Bos. „Ik heb altijd heel graag in de zorg willen werken maar vanwege mijn gezondheid gaat dat niet. Dat ik nu met mijn muziek ouderen een fijn moment kan bezorgen, betekent heel veel voor mij. Je ziet mensen echt opleven”, gaat Elke enthousiast verder. „Die glimlach of het vrolijk meezingen, daar doe ik het voor!”

Intieme sfeer

In een huiskamer zijn rond de acht bewoners. „Als Elke muziek komt maken, zitten we met elkaar rond de tafel”, vertelt Jacqueline. „We houden het klein en juist die intieme sfeer brengt een gevoel van ouderwetse gezelligheid. Dat doet onze bewoners echt heel goed. We zingen liedjes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog zoals ‘Terang Bulang’ of ‘Sarina’ en de Limburgse liedjes ‘Limburg allein’, ‘Geneet van het laeve’ of ‘Het kapelke’. Soms vraagt een bewoner om een specifiek liedje. Als Elke dat niet kent, zorgt ze ervoor dat ze dat de volgende keer wel kan spelen. Met onze ‘Beleef Televisie’ zoeken we ook vaak filmpjes en ‘muziek van toen’ op. De positieve uitwerking van muziek is echt heel erg mooi. We verheugen ons nu al op dit najaar wanneer Elke onze huiskamers weer komt bezoeken”, besluit Jacqueline.