Literaire Brunch in bibliotheek Kerkrade over Nederland Leest en Jan Wolkers

Print
Literaire Brunch in bibliotheek Kerkrade over Nederland Leest en Jan Wolkers

Jan Wolkers. Afbeelding: Hollandse Hoogte / Erven Steye Raviez

Kerkrade / Eygelshoven -

Recensent Koen Eykhout vertelt tijdens een literaire brunch in HuB Bibliotheek Kerkrade over Nederland Lees en Jan Wolkers. De brunch is op zondag 24 november van 12.00 tot 14.00 uur.

De mooiste natuurverhalen van Jan Wolkers zijn door zijn biograaf Onno Blom bij elkaar gezet in de speciale Nederland Leest uitgave Winterbloei, een uitgave van bijna 150 bladzijden gratis voor bibliotheekleden in heel Nederland. Literair recensent van De Limburger Koen Eykhout spreekt over Jan Wolkers en over dit boek met bijdragen van Roland Giphart, Aaf Brandt Corstius en Onno Blom. Leden én niet-leden betalen 7,50 euro inclusief brunch. Reserveren en vooraf betalen via: info@bibliotheekkerkrade.nl of tel. 045-7630520.

Jan Wolkers

Er lijken twee Jan Wolkersen te hebben bestaan. De een was de grote, belangrijke schrijver van baanbrekende boeken als Kort Amerikaans, Roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, De hond met de blauwe tong, Gesponnen suiker, De doodshoofdvlinder en de klassieker Turks Fruit. Wolkers wordt als schrijver omschreven als een natuurkracht. In zijn verhalen en romans gebruikte hij van meet af aan beelden die hij aan de natuur ontleende. Natuur betekende voor hem vrijheid, de vrijheid die hij zo miste in zijn gereformeerde opvoeding. In grote oplagen werden zijn boeken gedrukt, geprezen en gelezen. Tot het hem halverwege de jaren tachtig aan inspiratie ontbrak. Hij besloot ermee te stoppen en schreef tot aan zijn dood in 2007 geen fictie meer. Wel gedichten en essays.

De tweede Jan Wolkers kwam voort uit de eerste. Al zijn boeken dragen een natuurlijk karakter. Ze lijken natuurfenomenen, niet bedacht, maar gegroeid. Zijn grote kennis van de natuur bleef niet onopgemerkt. Vandaar dat de VPRO bij hem aanklopte voor een serie natuurfilmpjes, waar hij graag op inging. Gefilmd zijn deze in zijn tuin bij zijn villa Pomona op Texel, tussen bos en strand bij Den Burg. Gebogen over regenworm of meikever wist hij op een aanstekelijke wijze de kijker te enthousiasmeren voor de natuur om ons heen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen