Bokkenweken Valkenburg: Bokkenbattle, Bok ’n Kunst, Bok ’n Blues én speurtocht

Print
Bokkenweken Valkenburg: Bokkenbattle, Bok ’n Kunst, Bok ’n Blues én speurtocht

Rik Prinsen. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Acteur Rik Prinsen (42) is voorzitter van de Valkenburgse Bokkenweken. Hij weet alles van de bokkenrijders. Bandieten soms, maar vooral strijders tegen onrecht.

Wat is zo fascinerend aan die ruwe en ruige bokkenrijders?

„Ik ben daarmee op­gegroeid. Mijn vader heeft veel onderzoek gedaan naar de bokkenrijders. En die passie is blijkbaar op mij overgeslagen. Op mijn zestiende heb ik mijn acteerdebuut gemaakt als figurant in ‘De legende van de bokkenrijders’ van de KRO-televisie, en dat zal heus geen toeval zijn geweest.”

Limburg worstelt nog steeds met de geschiedenis van de bokkenrijders: waren het ordinaire roversbendes, of toch eerder vrijheidsstrijders. Hoe ziet u dat?

„Er zal zeker geboefte tussen hebben gezeten, dat zie je bij elke oorlog en elke opstand. Maar in mijn optiek was het in die achttiende eeuw toch in de eerste plaats een revolte van de armen tegen de rijken.”

Waar de autoriteiten destijds een geheimzinnig tintje aan gaven om af te rekenen met mensen die hen in de weg zaten?

„Er is in die tijd veel onrecht geschied. Voor de Bokkenweken heb ik een speurtocht gemaakt. Onderweg moeten de mensen vragen beantwoorden en raadsels oplossen. Ik heb dat verhaal opgehangen aan Anthoon Bosch, toen herbergier in Heek en waarschijnlijk een van de leiders van de Bokkenrijders. Hij is zelf nooit gepakt, maar zijn dochter Gertrude werd eindeloos gemarteld. Onder die zware tortuur heeft zij zeker vijftig mensen verraden en zo aan de galg gebracht. En niet alleen misdadigers...”

Gezellig tochtje… Hebben de Bokkenweken ook nog iets leuks in petto?

„Zeker. We hebben de Bokkenbattle gehad, een spel tussen de dorpen. Bij Bok ’n Kunst loop je langs kunstwerken in de etalages in Valkenburg. En komend weekeinde is Bok ’n Blues. Met als extraatje het aansnijden van de grootste bokkenpoot ooit.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen