Zes leden uit de familie Schoenmakers exposeren gezamenlijk

Print
Zes leden uit de familie Schoenmakers exposeren gezamenlijk

Keramiek vervaardigt door Zus Simons-Schoenmakers. Afbeelding: Familie Simons

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Voetbalelftallen waar meer dan de helft van de spelers uit één en hetzelfde gezin afkomstig zijn. Broers en zussen die allen lid zijn van hetzelfde muziekkorps of koor. Bij de familie Schoenmakers uit Heythuysen hebben bijna alle acht kinderen een liefde voor kunst en hebben als hobby dan ook een creatieve richting gekozen. Die keuze leidt nu tot een familie expositie die onder die naam in Galerie Het Achterhuis in Roermond gaat plaatsvinden.

Vader Sef Schoenmakers werkte als orgelbouwer bij de firma Verschueren in Heythuysen en in zijn vrije tijd hield hij zich bezig met houtbewerken. Hij maakte onder andere houten torso’s voor kruisbeelden en houten kandelaars. Die creativiteit heeft hij kennelijk op zijn nageslacht overgedragen want ook in de tweede en derde generatie van het gezin Schoenmakers zijn overduidelijk creatieve geesten aanwezig.

Ervaren exposant

Zus Simons-Schoenmakers en haar man Engel Simons zijn als enige van de familie Schoenmakers al bekend met het exposeren van hun eigen kunstwerken. In het afgelopen jaar hadden zij samen een expositie in Galerie Het Achterhuis in Roermond. Zus Simons-Schoenmakers maakt figuratief werk in keramiek en echtgenoot Engel kapt abstracte beelden uit diverse soorten steen. Zus Simons was jarenlang in de leer bij beeldhouwer en schilder Hub Quaedvlieg en heeft al met enige regelmaat geëxposeerd. Geïnspireerd door echtgenote Zus begon Engel Simons met beeldhouwen en hij is wekelijks actief bij een beeldhouwgroep in het Brabantse Helenaveen. Engel en Zus spoorden met succes de andere creatieve leden van de familie Schoenmakers aan om ook eens met hun kunst naar buiten te treden en de resultaten van hun werk te delen met een groter publiek.

Verschillende kunstvormen

Naast Zus en Engel Simons zal ook hun dochter Stefka Simons aan de expositie deelnemen en ook Hans, Marga en Wim Schoenmakers hebben een aandeel in de familie expositie. Cultureel-antropoloog Hans Schoenmakers die woonachtig is in het ver van Heythuysen gelegen Eelde is de oudste broer van Zus. Hij schildert landschappen en modellen in olieverf en acryl. De kleurrijke portretten van Marga Hermans-Schoenmakers, een jongere zus van Zus, zijn werken in pastelkrijt. Wim Schoenmakers, de jongste broer houdt zich bezig met poëzie als kunstvorm. Zijn gedichten in verhalende vorm zijn volgens de tekst op de flyer die voor deze exposities gemaakt is ‘scherp en actueel’. Stefka Simons, de kleindochter van houtbewerker Sef Schoenmakers en de dochter van Zus en Engel, gebruikt gemengde technieken om het thema ‘gelaagdheid en verbinding’ uit te drukken.

Galerie Het Achterhuis

De familie Schoenmakers exposeert ongeveer vijftig werken in Galerie Het Achterhuis in Roermond. Deze voormalige monumentale herberg en boerderij in de Voorstad St. Jacob is rond het jaar 1600 buiten de stadspoort van Roermond gebouwd en de eigenaar biedt regionale kunstenaars de mogelijkheid hun werk te exposeren. De familie expositie van de familie Schoenmakers is te bezoeken op 26 en 27 oktober en op 2, 3, 9 en 10 november steeds tussen 13.00 en 17.00 uur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen